Červená nafta je levnější, ale nelegální

Karlovy Vary - V západočeském příhraničí se obchoduje s takzvanou červenou naftou z Německa, kde se za ni platí nižší daně, protože je určena na topení. Jen za poslední tři měsíce zabavili celníci v příhraničí 5,5 tisíce litrů nelegálně dovezené nafty. Překupníci reagují na dlouhodobě rostoucí ceny pohonných hmot v Česku, díky nimž je o levnější alternativu velký zájem.

V Německu se červená nafta používá k topení a do pracovních strojů a je výrazně levnější než nafta určená k tankování do aut. Rozdíl mezi cenou litru běžné nafty u české čerpací stanice a litrem německé červené nafty je až 17 korun. Lidé, kteří do Čech přivezou víc než 20 litrů, by ji ale měli zdanit. Ekonomové jsou přesvědčení, že zájem o červenou naftu dál poroste v závislosti na cenách pohonných hmot u čerpacích stanic.

Červená nafta ale není vhodná pro moderní vstřikovací systémy motorů, některé části motoru může taková pohonná hmota dokonce zničit. Navíc není používání červené nafty ani legální. „Červená nafta neboli lehký topný olej nemůže být v žádném případě v nádržích vozidel, protože to odporuje zákonu o spotřební dani,“ varoval ředitel Celní správy Karlovarského kraje Roman Šťovíček.

V pohraničí překupníci prodávají červenou naftu (zdroj: ČT24)

Celníci v západočeském příhraničí postupně odhalují a ničí síť překupníků. Za obchodování s nezdaněnou naftou jim hrozí milionové sankce. „Celní správa v rámci daňových řízení šetří několik dovozů červené nafty z Německa. Jedná se o případy, kdy na území České republiky nebyla zaplacena spotřební daň,“ potvrdil Jiří Barták, mluvčí Celního ředitelství.