Pojišťovnou roku je Kooperativa, zvítězila ve třech kategoriích

Praha - Vítězem letošního 12. ročníku ankety Pojišťovna roku se stala Kooperativa, pojišťovna ze skupiny VIG, která zvítězila ve třech z pěti soutěžních kategorií. Výsledky dnes oznámila Asociace českých pojistných makléřů (AČPM), která soutěž organizuje. Novinkou bylo i vyhlášení makléře roku 2011.

V jakých kategoriích Kooperativa zazářila

  • Pojištění průmyslu a podnikatelů
  • Pojištění občanů
  • Životní pojištění

Autopojištění patřilo pojišťovně Allianz, v kategorii specializované pojištění zvítězila Evropská Cestovní Pojišťovna.

„Absence dramatických změn v hodnocení ve srovnání s předchozím ročníkem ankety jen potvrzuje, že postavení pojišťoven na trhu je z hlediska pojišťovacích makléřů stabilizované,“ zhodnotila letošní ročník ankety předsedkyně AČPM Jiřina Nepalová.

Největší změny zaznamenalo specializované pojištění

Největší změny podle člena prezidia AČPM Ivana Špirakuse zaznamenala kategorie specializovaného pojištění, kde na druhou příčku se celkem překvapivě dostala Česká pojišťovna Zdraví. Úvěrové pojišťovny KUPEG (dříve EGAP) a Euler Hermes Čescob z loňské první pětky vypadly. Naopak se do ní vrátily AGRA pojišťovna a D.A.S. pojišťovna právní ochrany.

Novinkou bylo vyhlášení makléře roku 2011

Zástupci pojišťoven hodnotili makléře podle kvality podkladů dodávaných pojišťovně, úrovně komunikace, správy pojištění nebo podpory kultivace trhu.

  • V kategorii makléřů s regionální působností vyhrála společnost I.P. trust.
  • Pojišťovacím makléřem roku s celorepublikovou působností se stala společnost Renomia.

O jaké pojišťovací produkty je zájem

„Hlavní zájem je o pojištění majetku, o pojištění odpovědnosti za škodu (…). Tou hlavní doménou jsou pojištění motorových vozidel, kde současná situace na trhu je ve prospěch klientů, protože cena klesá už třetím rokem,“ říká Ivan Špirakus, člen prezidia Asociace českých pojišťovacích makléřů.

Asociace českých pojišťovacích makléřů existuje od roku 1994 a sdružuje 87 členů. Podílí se na tvorbě zákonů, prosazuje profesní etiku a stará se o vzdělání makléřů. Členové asociace podle kvalifikovaného odhadu uskutečňují 80 procent všech makléřských obchodů v Česku.

Ivan Špirakus o soutěži Pojišťovna roku (zdroj: ČT24)