Britský obchod je v minusu, může za to déšť

Londýn - Aprílové počasí letos zaskočilo i jinak zvyklé Brity. Z toho, co mohli někteří považovat za nevydařený žert, udělala aktuální data tvrdou realitu. Nejdeštivější duben za poslední století nechal maloobchod oproti loňsku víc než tři procenta v mínusu. Dubnová data jsou nejhorší od loňského března. Po tom, co ostrovní ekonomika znovu spadla do recese, mají Britové další důvod k obavám, co přinese druhé čtvrtletí.

„Není pochyb, že počasí odradilo zákazníky. Dopadlo to na obchodníky nabízející sezónní oblečení, potřeby na grilování nebo třeba zahradní techniku,“ popsal propad tržeb generální ředitel společnosti BRC Stephen Robertson. Pro co si Britové v sychravém počasí nedošli osobně, to sháněli on-line. Internetové obchody šly proti proudu a hlásí meziroční nárůst tržeb o devět procent.

Důvod k obavám ale přesto je: propad maloobchodních tržeb je pro Británii dalším varováním po tom, co se v prvním čtvrtletí znovu propadla do recese. Země se čím dál víc obává následujícího vývoje a vyhlíží záchranu, která její ekonomiku znovu oživí. Loni tržbám pomohla královská svatba, teď Britové se stejným přáním vyhlíží letní olympiádu.

Británie hlásí propad maloobchodních tržeb (zdroj: ČT24)
Vydáno pod