Milionové odměny se nebudou opakovat, slibuje ředitel DPP

Praha - Vyplácení milionových odměn odcházejícím manažerům se nebude opakovat, slibuje ředitel pražského dopravního podniku Vladimír Lich. Napsal to v dopise, který adresoval zaměstnancům podniku. Reagoval tak na nedávno zveřejněné informace, podle kterých si sedm odcházejících manažerů spojených s bývalým ředitelem Martinem Dvořákem rozdělilo na přelomu roku odměny 8,6 milionu korun. „Podobné nehospodárné jednání a plýtvání s našimi penězi nebudeme v žádném případě tolerovat,“ napsal Lich.

„Byl jsem stejně jako pan primátor i mnoho z vás velmi nemile překvapen výší odměn pro odcházející zaměstnance, které schválilo předchozí vedení firmy. (…) O to více, že s danou situací už zpětně bohužel nemůžeme vůbec nic dělat, jen se s údivem dívat na dané částky,“ uvedl v dopise Lich. Podle něj jsou takové odměny v době, kdy Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) šetří, nepřijatelné.

Podnik podle Liche už začal připravovat nová interní pravidla týkající se odstupného. Jeho výše bude nyní podle Liche odpovídat průměrnému odstupnému, které zaměstnanci podle zákoníku práce náleží při rušení pracovního místa. „Podobné nehospodárné jednání a plýtvání s našimi penězi nebudeme v žádném případě tolerovat,“ dodal v dopise Lich.

S vyplácením odměn nesouhlasí ani náměstek primátora pro dopravu Josef Nosek (ODS). „Na nejbližší dozorčí radě dopravního podniku požádám její členy o přijetí takových opatření, aby k podobně nestandardnímu odměňování již v budoucnu nemohlo docházet,“ uvedl.

Deník Insider ve středu uvedl, že největší odměnu na přelomu roku dostal bývalý ekonomický ředitel Ivo Štika, který vedle platu získal 2,8 milionu korun. Jaroslav Stůj, který po Dvořákovi dva měsíce zastával funkci generálního ředitele, dostal podle Insideru po svém odvolání 2,6 milionu korun. Další manažeři si připsali statisícové částky, více než 400 tisíc dostala také bývalá mluvčí DPP Ilona Vysoudilová. Podle deníku jde zřejmě o rekordní odměny, které byly ve veřejném sektoru vyplaceny.

Vrchní sekretářka generálního ředitele Daniela Pětníková, jež z firmy na přelomu roku odešla s odměnou 727 tisíc korun, je v podniku od dubna zpět. Uvedla to televize Nova. Peníze prý přitom vrátit nemusela, protože nešlo o odstupné. „Ve chvíli, kdy nový generální ředitel nabízel paní Pětníkové místo, tak o vyplacených odměnách neměl vůbec tušení,“ řekl personální ředitel Lumír Tesař.