Pohonné hmoty opět zlevnily

Praha - Cenovky u benzinových pump v uplynulém týdnu opět ukázaly nižší hodnoty, napovídají dnešní údaje Českého statistického úřadu. Nejžádanější benzin Natural 95 zlevnil o 16 haléřů na průměrných 37,55 koruny za litr a motorová nafta o osm haléřů na 36,74 koruny za litr.

Bezolovnatý benzin Special 91 byl levnější o 39 haléřů a v průměru se prodával za 36,95 koruny za litr. O devět haléřů klesla i cena plynu LPG, který se tak prodával za průměrných 18,21 koruny za litr. Podle pondělních údajů společnosti CCS zlevnil Natural 95 o 13 haléřů na 37,56 koruny za litr a nafta zdražila v průměru o jeden haléř na 36,69 koruny za litr.

Zlevnění souvisí podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum především s poklesem cen benzinu a nafty na burze v Rotterdamu v důsledku levnější ropy. Koruna na měnovém trhu ale oslabila, což by mohlo v příštích dnech opět tlačit ceny u čerpacích stanic vzhůru: „Distribuční marže jsou však na nadprůměrných úrovních a mohly by začít klesat zpět k průměru. Díky tomu bychom se v následujících dnech měli dočkat spíše stagnace cen.“