České hotely ubytovaly více nocležníků, zejména z Ruska a Německa

Praha - Za první tři měsíce tohoto roku se počet přenocování hostů v tuzemských hromadných ubytovacích zařízeních meziročně zvýšil o 8,7 procenta na 7,7 milionu. Celkem se v nich ubytovalo 2,6 milionu hostů, tedy o 12,8 procenta více než před rokem. Česko je stále oblíbenější destinací Rusů, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

K růstu počtu přenocování přispěli větší měrou nerezidenti. Počet přenocování se u nich zvýšil o 13 procent, u rezidentů šlo o 4,6 procenta. Počet přenocování v nejluxusnějších pětihvězdičkových hotelech vzrostl o 18,3 procenta a ve čtyřhvězdičkových o 12,3 procenta.

Jaromír Beránek, analytik cestovního ruchu, Mag Consulting

„Roste nám počet ubytovaných hostů v pěti- a čtyřhvězdičkových hotelech, ale tyto hotely prodávají v mnoha případech za ceny tříhvězdičkových hotelů. Hosti tak jdou po levném luxusu.“

Současně zaznamenaly výraznější meziroční nárůst také hotely nižších kategorií. V jednohvězdičkových hotelech o 21,2 procenta a v hotelech garni o 20,7 procenta. V penzionech se počet přenocování zvýšil o šest desetin procenta, když větší zájem o ně projevili zahraniční klienti (nárůst o 3,8 procenta). Domácí hosté v penzionech strávili meziročně o 0,3 procenta nocí méně. Ostatní hromadná ubytovací zařízení vykázala o 1,1 procenta vyšší počet přenocování než ve stejném období minulého roku.

Nejvyšší růst počtu přenocování hostů v regionálním členění se projevil v Libereckém kraji (o 16,8 procenta) a v Praze o 15,3 procenta. Naopak nejvyšší pokles byl zaznamenán v Olomouckém kraji, a to o 3,4 procenta.

V 1. čtvrtletí přijelo do hromadných ubytovacích zařízení meziročně o 14,4 procenta více nerezidentů. Počty rezidentů se postupně zvyšovaly již šesté čtvrtletí a za první tři měsíce letošního roku statistici zaznamenali růst o 11,3 procenta.

Nejvíce turistů přijelo z Německa, které ve svém počtu následovali Rusové

Nejvyšší počet zahraničních hostů přijel už tradičně z Německa. Němců přijelo 271 000, meziročně o osm procent více než loni. „Silně se obnovila dynamika německých turistů. To si lze vysvětlil tím, že Němci, zejména senioři, nevyjeli v prvních třech měsících do Egypta a Tuniska,“ přiblížil analytik cestovního ruchu z firmy Mag Consulting Jaromír Beránek.

  • Český Krumlov zdroj: ČT
  • Lednicko-valtický areál zdroj: ČT

Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních turistů tvořili hosté z Ruska, kterých přijelo 151 000 s meziročním zvýšením příjezdů o 37,2 procenta. Stoupající tendence příjezdů i přenocování ruské klientely je s výjimkou roku 2009 patrná od roku 2003. 

Z prvních deseti zemí, ze kterých zahraniční hosté přijížděli nejčastěji, vzrostl dále významně počet hostů z Itálie (o 26 procent) a Slovenska o 23,9 procenta. Do žebříčku deseti nejvýše umístěných zemí podle počtu přenocování se nově zařadila Ukrajina na úkor Španělska.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu by rozvoji turistiky mohl víc pomoci stát, kterému zatím chybí jasná strategie podpory turismu. Ministerstvo pro místní rozvoj už ale připravuje úplně nový zákon, který by podpořil příjezdovou turistiku a stanovil pravidla. „Mělo by být jasné, co je úkolem státu a co je úkolem krajů,“ říká mluvčí Jana Jabůrková.