Španělské banky táhne dolů realitní krize, posílí rezervy o 30 miliard eur

Madrid - Španělské banky budou muset v rámci nové reformy navýšit rezervy o dalších 30 miliard eur (758,1 miliardy korun) a realitní majetek oddělit do speciálního subjektu. Bankám, které si nebudou schopné zajistit kapitál, slíbil stát finanční pomoc ve formě půjček. Nová opatření vlády mají posílit důvěru ve španělský bankovní sektor. Agentura Reuters navíc s odvoláním na úředníky eurozóny uvedla, že Španělsko by mohlo získat více času na snížení rozpočtového schodku, pokud by Madrid představil důvěryhodný tří až čtyřletý plán, jak se chce vypořádat se svými problémy. V pondělí o tom budou jednat ministři financí eurozóny na svém pravidelném setkání v Bruselu.

Investoři zprávu příliš nepřivítali. Španělské akcie v reakci na zprávu klesly a úroková přirážka ke srovnatelným dluhopisům Německa, měřítko rizikovosti země, stoupla na 456 bazických bodů. To ukazuje, že trhy nejsou přesvědčené, že nové kroky vlády mohou vyřešit čtyři roky trvající bankovní krizi v zemi.

Banky, které nebudou schopné získat další kapitál, budou moci získat pětiletou půjčku od státu prostřednictvím konvertibilních obligací s úrokem deset procent. To je dvojnásobek současné úrokové sazby státních dluhopisů.

Ministr hospodářství Luis de Guindos zdůraznil, že stát nebude pumpovat peníze do bank. Jedná se pouze o úvěry a konvertibilní dluhopisy, které mají zajistit, že stát může případně svůj dluh vyměnit za majetkový podíl v bankách.

Nekvalitní realitní majetek do speciálního fondu

Vláda rovněž nařídila nezávislý audit úvěrů a realitního majetku v celém bankovním sektoru, jak požaduje Evropská unie. Banky budou mít do konce roku čas na převod svého nekvalitního realitního majetku do speciálních subjektů ve formě fondů pro správu majetku. Ty pak budou mít na starosti prodej tohoto majetku.

Zmíněných 30 miliard eur jsou rezervy na úvěry, které zatím nejsou považovány za problematické, ale mohou se jimi stát, pokud se recese dále prohloubí. Doposud banky vytvářely nové rezervy pouze na ztrátové úvěry. Podle předchozích bankovních nařízení musely rezervy u zdravých úvěrů činit sedm procent z celkové hodnoty úvěrů, nyní se tento poměr zvýší na 30 procent.

Navzdory očekávání mnoha analytiků vláda dnes neoznámila nic o pomoci pro banku Bankia, kterou znárodnila tento týden. De Guindos dodal, že vláda představí své plány pro Bankii v několika týdnech.

Proběhly už tři kola reforem, nepomohly

Španělský bankovní sektor tvrdě doplácí na krach realitního trhu v roce 2008, po němž bankám zůstaly nedobytné úvěry za 184 miliard eur (asi 4,6 bilionu korun). Bankovní sektor už sice absolvoval tři kola reforem, problémů se tím ale nezbavil.

Někteří analytici se domnívají, že vláda mimo jiné oznámí plán vytvořit takzvanou špatnou banku. Do ní by komerční banky mohly odložit ztrátové úvěry, a vyčistit si tak bilanci. Tuto variantu v minulosti zvolilo třeba Irsko a některé další země.