Kupujete nemovitost? Prověřte si, zda není v exekuci

Praha – Počet lidí, kteří nevědomky koupili nemovitost v exekuci, neustále narůstá. Za poslední rok se zástup podvedených rozrostl o více než čtvrtinu. Centrální evidence, kam se nově zabavené domy nebo byty zapisují, je podle realitních kanceláří přetížená. Navíc informace se tam objevují se zpožděním několika týdnů.

Zabavených nemovitostí v Česku přibývá. Téměř 150 exekučních úřadů se nyní zabývá asi 2,5 miliony případy. Realitní kanceláře se proto v poslední době čím dál častěji setkávají s problémem, kdy jsou exekuce uvaleny i na jimi prodávané domy či byty. Obviňují přitom exekutory, že ohrožené nemovitosti nenahlašují včas.

V registru exekucí je prý zapsaná pouhá polovina případů a realitním makléřům nezbývá, než spoléhat na čest prodávajících. „Pokud prodávající nepřizná, že nějaký dluh s exekutorem řeší, tak se to nemáme jakkoli dozvědět,“ zlobí se Milan Zavadil z České realitní komory.

Exekutorská komora ČR spravuje oficiální Centrální evidenci exekucí, kde jsou zapsány i nemovitosti. Nahlížení do seznamu je zpoplatněno.

Další soupis nemovitostí, na které byla vyhlášena exekuce, najdete na serverech Registru nemovitostí v exekuci a RegistrExekucí.cz. Za služby na těchto portálech se také platí.

Zabavení věci
Zdroj: ČT24

Exekutoři přiznávají, že ke zpoždění může docházet. Aby totiž nějaká exekuce byla zapsána na seznam, musí se vyčkat, zda se dlužník proti nařízení neodvolá. „V centrální evidenci jsou vedené pouze pravomocné exekuce,“ potvrdil prezident Exekutorské komory Jiří Prošek. Zadlužení lidé, na které je vyhlášena exekuce, by ale podle zákona neměli s nemovitostmi vůbec nakládat.

Dostat peníze ze zadluženého majitele je často nemožné

Pro zájemce o nákup domu nebo bytu tím ale vyvstává velké nebezpečí. Prověřit si nemovitost v katastru nebo evidenci exekucí nestačí - zápis o exekuci může být v tu chvíli teprve na cestě. „Stávají se případy, kdy takovýto majitel není k sehnání. Ten dluh pak musí zaplatit nový kupující a v občanskoprávním sporu to vymáhat právě po prodávajícím,“ popisuje své zkušenosti makléř Zavadil.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Ovšem dostat peníze ze zadlužených lidí, je mnohdy prakticky nemožné. David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni proto radí, aby si zájemci o nemovitost raději najali právníka. „Ne ve všech případech jsou klienti dostatečně zkušení v prodeji nemovitostí,“ poznamenal.