Lesy ČR mají výpočetní technologie za miliardu korun

Praha - Státní podnik Lesy ČR (LČR) má za sebou další zakázku na informační technologie, která má hodnotu více než 240 milionů korun. Zakázku dostanou dvě firmy, které dosahují na stamilionové zakázky dlouhodobě, neboť LČR doplňují servis a služby. Podle odborníků je ale chybou, že státní podnik nechává exkluzivitu vybraným dodavatelům, a to už na samotném počátku velkých zakázek.

Do obnovy nebo správy sítí a programů nalily LČR za poslední rok přes miliardu korun. LČR jsou tedy nejen státním obrem, ale i obrem výpočetním. Zajímavostí však je, že zakázky vyhrávají pravidelně dvě firmy a průběh soutěží je přitom utajený. Podnik tvrdí, že kvůli ochraně autorských práv. Daniel Weinhold, právník z Platformy pro veřejné zakázky, je toho názoru, že by LČR měly používat otevřenější soutěžní metody. 

Stamilionové zakázky vyhrávají už od roku 2009 dvě české firmy - Dynn a.s. a TimeIMPort. Oběma už LČR vyplatily přes osm set milionů korun a nyní jim státní firma přiklepla další peníze. V dubnu firmy vyhrály soutěž za téměř 240 milionů, mají zajistit servis k systému, který vytvořily. Státní gigant nechtěl novou soutěž k IT projektu komentovat. Zakázky byly zadány na základě jednacího řízení bez uveřejnění, které bylo zvoleno z důvodu autorského díla, napsal vyjádření k zakázce mluvčí LČR Zbyněk Boublík. 

Stejné firmy vyhrávaly v režimu bez předchozího zveřejnění i v minulosti. Zarážející je to, že za jediný den vyhrály například šestnáct tendrů. Počítačový rozmach navíc nemusí být u konce. Modernizace lesních počítačových sítí už ale také způsobila komplikace. Stát čelí dvanáctimiliardové arbitráži, kdy o odškodné za zmařené investice kvůli později zrušenému tendru usiluje americká počítačová společnost.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod