V Indonésii vzniká síť hadích restaurací, lidé se tam chodí léčit

Jakarta – V Indonésii existuje hadí restaurace, do které se ale nechodí za labužnickými zážitky. Lidé se sem vrací, aby se uzdravili. Krev a žaludek hadů totiž pomáhá kožním chorobám i impotenci. Za jeden kalíšek „léku“ dají zájemci v přepočtu asi sto korun.

Restaurace rozhodně není vhodným místem pro ty, kdo mají slabý žaludek. Na místě se totiž chovají živí hadi. Těm se ihned po objednávce usekne hlava – pro zákazníka je totiž přijatelná jen krev z čerstvě zabitého zvířete.

Z hada vyteče asi půl sklenice krve. Někdo dává přednost krvi smíchané s trochou žluči nebo s alkoholem, případně s medem. Zasvěcení znalci konzumují tři části z jedovatých plazů. Věří, že krev, žluč a maso jim zaručí dobré zdraví, vyléčí mnohé nemoci, zvýší potenci a prodlouží život.

„Jíst hady je dobré pro vaše zdraví. Maso se využívá k léčbě kožního onemocnění a krev navíc čistí tělo od toxických látek. Hadí maso je samo o sobě bez chuti,“ vysvětluje svůj „obchodní model“ majitelka restaurace Erika Mayasariová.

Ekonomika ČT24: Hadí restaurace v Indonésii (zdroj: ČT24)

Pozitivní účinky hadí krve potvrzuje i zákaznice Juwita, která má extrémní problémy s pletí. Dosud jí žádný z kožních lékařů nepomohl. Rozhodla se proto pro alternativní léčbu a pravidelně pije hadí krev. Do restaurace teď chodí dvakrát týdně. „Moje pleť se zlepšila od té doby, co jsem začala pít hadí krev. Mám mírnější akné,“ říká.

Restaurace je velmi vyhledávaná. Denně vydělá v přepočtu asi deset tisíc korun, což je na místní poměry hodně peněz. Díky tomu majitelka Erika už otevřela dalších pět prodejen v zemi. A neodradí ji ani argumenty některých ochránců přírody, kteří se obávají, že hadi můžou vyhynout, pokud je budou lidé konzumovat ve velkém.