Babettě hrozí zánik

Bratislava - Babettě, někdejší jednostopé chloubě z Povážské Bystrice, hrozí, že koncem roku zmizí ze slovenských silnic. Tamní úřady totiž rozhodly, že mopedy musí mít poznávací značky a další úřední náležitosti. To se však nevyplatí jejich majitelům, kterými jsou většinou důchodci nebo studenti. Proto žádají výjimku.

Slovenský moped se po světě úspěšně prodával desítky let. Právě ve své domovině paradoxně možná brzo dojezdí. Nezastaví ho ani tak zdokonalující se technologie jako spíše tamní byrokracie. „Od roku 2013 budou muset mít všechna vozidla, která mají motor a chtějí jezdit na normálních cestách, platnou SPZku,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy, výstavby a místního rozvoje Martin Kóňa.

Značka musí být osvětlená, motorce musí být přiřazeno identifikační číslo a má projít technickou kontrolou. Jedná se o úkony náročné na čas a hlavně peněženku. Moped za zhruba sto eur by se tak svým řidičům pořádně prodražil. 

  • Babetta zdroj: ČT24
  • Babetta zdroj: ČT24

Automechanik v důchodovém věku František Niemiecz proto prostřednictvím internetu zburcoval milovníky mopedů, sepsali petici „Za záchranu babetty“ a společně vyzvali vládu, aby jim po vzoru Česka dala výjimku. Petice za záchranu babett vystartovala z vesničky Ratková. Vládní úředníci teď slibují, že ji zváží. 

Babetta se dostala do celého světa

Československé mopedy značky Babetta si oblíbili lidé v Norsku, Nizozemsku, Kanadě, Libanonu, Zambii a nejméně ve 30 dalších státech. Nedávno přitom výrobní linku opustil už půlmiliontý kus. „Byl levný, spolehlivý a s jednoduchou obsluhou. A hlavně jako první používal bezkontaktní polovodičové zapalování, které v té době na mopedech neměl nikdo,“ přibližuje jeden z konstruktérů mopedů v Považských strojírnách Zdeno Metzker. 

Babetta byl unikát, který na Slovensko přivedl obchodníky ze Západu, dostal významné ocenění a dělal reklamu svému původu. Slovenští konstruktéři dnes na dávnou slávu babetty už jen vzpomínají. A nyní se bojí, že se dožijí jejího definitivního konce. 

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)