Nejdražší benzin byl v dubnu v Norsku, ČR byla osmnáctá

New York/Praha - Nejdražší benzin lidé v dubnu kupovali v Norsku, Dánsku, Itálii a Nizozemsku. Česká republika byla ve srovnání 55 zemí na 18. místě. Vyplývá to z analýzy průměrných cen benzinu z období od 2. do 11. dubna, kterou provedla televize Bloomberg. Podobné výsledky vyplynuly i z údajů ÚAMK, podle kterého se Česko umístilo v rámci zemí EU s cenami benzinu na 17. příčce.

Nejvíce stál v tomto období benzin v čerpacích stanicích v Norsku. Za galon benzinu super, tedy asi 3,7 litru paliva, tam lidé zaplatili v přepočtu 190 korun, tedy asi 3,6 procenta tamní průměrné denní mzdy. Přibližně stejně stál benzin v Dánsku. Třetí příčku si rozdělilo Nizozemsko s Itálií, která v rámci úsporného vládního plánu zvýšila daň z pohonných hmot. Ceny benzinu tu nyní patří k nejvyšším na světě a prodej aut se v Itálii v prvním čtvrtletí propadl o pětinu ve srovnání se stejným obdobím v minulém roce.

Česká republika v mezinárodním srovnání skončila na 18. místě. Bloomberg průměrnou cenu galonu benzinu super v Česku vypočítal na v přepočtu 148,8 korun. Z průměrné denní mzdy, která byla přepočtena na asi 1 180 korun, to představuje 13 procent. Je to o něco méně než na Slovensku, které skončilo dvě příčky před Českem. Galon benzinu tam prý stál 16 procent průměrného denního výdělku.

„Pokud bychom to brali podle kupní síly obyvatelstva, resp. podle platů, tak by to bylo úplně jinak. Česká republika by byla z 55 zemí, kde se výzkum prováděl, někde pod průměrem, 25., 30. místo,“ podotkl k výsledkům analýzy analytik PETROLmedia Michal Roškanin.

Natural 95 nejdráže v Norsku, nejlevněji v Rusku

Vývoj cen pohonných hmot v evropských zemích pravidelně sleduje také ÚAMK. Natural 95 podle něj vyjde nejdráž v Norsku, kde v přepočtu na české koruny za litr Naturalu řidiči zaplatí přes 52 korun. Následuje Nizozemsko s cenou přesahující 47 korun za litr, jen o něco méně pak stojí litr Naturalu 95 v Itálii, kde za něj řidiči zaplatí necelých 47 korun.

Česko se ze zemí Evropské unie s cenou 37,80 za litr umístilo na 17 příčce. Nejdráž pak vyjde Natural 95 v Nizozemsku, nejlevněji ho lze v rámci EU nakoupit v Rumunsku, kde za něj řidiči zaplatí v průměru 31,858 koruny za litr. Výrazně levněji ale vyjde litr Naturalu 95 například v Rusku, kde podle údajů ÚAMK stojí 18,809 koruny za litr.

Ceny Naturalu 95 v Evropě
Zdroj: ČT24/ÚAMK

V nejbližší době se ale řidiči v Česku mohou podle analytiků těšit na další pokles cen pohonných hmot. „Současný výhled by mohl být pro motoristy pozitivní, cena pohonných hmot by měla pokračovat v poklesu i v tomto týdnu. Pokles bude opět v řádu haléřů, do 50 haléřů,“ dohadl v rozhovoru pro ČT24 Roškanin.

Zvrat v současném trendu by ale mohly přinést letní měsíce, kdy ceny pohonných hmot obvykle rostou vlivem vyšší spotřeby. Ve skokové zdražení nicméně analytici nevěří. „Já jsem se vsadil, že do konce roku nebudu platit za benzin víc než 40 korun za litr. A pořád jsem přesvědčen, že tu sázku vyhraju,“ soudí hlavní analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.