Spotřební daň z vína se bude platit od roku 2014

Praha - Spotřební daň z vína prosazovaná ministrem financí Miroslavem Kalouskem by měla být zavedena od roku 2014. Informoval o tom mluvčí ministerstva Ondřej Jakob, který zároveň potvrdil, že návrh není součástí balíčku opatření pro příští rok. Příjmy ze zdanění vína mají podle předpokladů resortu financí státu přinést ročně zhruba 1,3 miliardy korun. Vinaři se ke zdaněním vína staví nesouhlasně.

 Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí 

„Daň z vína by měla začít platit až od roku 2014, tudíž se to neobjevilo v současném balíčku s novelami, které mají platit od roku 2013. Tento návrh tedy bude podán samostatně.“

Proti zavedení daně se zřejmě opět vyjádří jihomoravští poslanci vládních stran, protože vinaři mají na jihu Moravy tradičně silnou lobby. „Já si myslím, že se budeme v diskusi s ostatními jihomoravskými poslanci snažit, aby v nějaké koaliční diskusi ten návrh vypadl zcela i v budoucnu,“ myslí si poslanec ODS David Šeich.

Nyní platí v Česku nulová sazba daně z takzvaného tichého (neperlivého) vína. Vláda navrhuje daň deset korun na litr vína. Zároveň by od daně měla být osvobozena produkce drobných vinařů, která činí zhruba 500 tisíc hektolitrů, tedy asi 25 procent celkové produkce.

Degustace
Zdroj: ČT24/www.flickr.com/photos/vinbordeaux

Kalouskův návrh vinaři od počátku kritizují. „Budeme bojovat stále, s daní nesouhlasíme,“ prohlásil tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Zavedení daně podle něj ohrozí české a moravské vinohradnictví. „Významně se zvýší podíl černého obchodu. Čekáme také odliv turistiky do Rakouska,“ doplnil.

Čeští vinaři se proti dani bouří

Z toho důvodu vyhlásili vinaři proti zavedení daně petici. Za zhruba měsíc ji podepsalo přes sedm tisíc lidí. „Denně chodí hromady dopisů. Určitě budeme mít přes deset tisíc podpisů,“ míní Půček.

Vláda se zavedením spotřební daně na víno podle Kalouskova dubnového vyjádření snaží především ochránit drobné tuzemské vinaře. Daň je prý zaměřena na víno z dovozu, které se podílí na domácí spotřebě z více než 60 procent.

Naopak se záměrem zdanit víno souhlasí pivovary. Dle dřívějšího vyjádření výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého není totiž spravedlivé, aby se na většinu vína prodávaného v Česku nevztahovala žádná spotřební daň a naopak hektolitr desetistupňového piva byl zdaněn 320 korunami. „Zároveň si ale myslíme, že není spravedlivé, aby čeští a moravští vinaři na trhu museli konkurovat vínům z jiných zemí EU, kde mají minimálně trojnásobnou úrodu z hektaru a produkce jim vychází třikrát levněji,“ uvedl Veselý. Zároveň by ale podle něj bylo dobré, aby zdaněné české a moravské víno bylo zpětně nějakým způsobem podpořeno tak, aby byla vyrovnána nespravedlnost mezi víny z dovozu a tuzemska.