Eurozóna nechce o odchodu Řecka slyšet, MMF radí připravit se na něj

Brusel/Berlín/Paříž – Evropou opět hýbe otázka možného odchodu Řecka z eurozóny. Eurozóna si nicméně tuto možnost zatím nechce připusti. Alespoň to tvrdí hlavní hráči evropského politického dění. Podle šéfa euroskupiny Jeana-Clauda Junckera udělá Evropa všechno pro to, aby Řecko v eurospolku udržela. Podobně se po dnešní schůzce s novým francouzským prezidentem Françoisem Hollandeem vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová. Ani šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová by vystoupení Řecka z eurozóny neviděla ráda, přesto ale tvrdí, že je třeba se na tuto možnost připravit. A ještě tvrdší vyjádření zaznívá z Česka. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by byl odchod z eurozóny pro Řecko lepší variantou.

„My bychom rádi, aby si Řecko ponechalo euro. Víme, že většina lidí v Řecku s námi sdílí tento názor. Řecko patří do Evropské unie, patří do eurozóny a v tom chceme pokračovat,“ shodla se Merkelová s Holladem. Trvá nicméně na tom, aby Řecko splnilo své závazky. Na druhou stranu nabízí ovšem i pomocnou ruku. „Umíme si představit pomoc Řecku při strukturálních změnách, organizačních změnách, podpořit tamní růst. To můžeme udělat,“ dodala kancléřka.

Stejně se po pondělním jednání ministrů financí eurozóny vyjádřil i Juncker. „Je naším neotřesitelným přáním udržet Řecko v rámci eurozóny. Uděláme vše, co můžeme, abychom toho dosáhli,“ uvedl. Juncker dále zdůraznil, že nikdo na pondělním jednání nevolal po tom, aby Řecko eurozónu opustilo.

Jean-Claude Juncker

„Ani na sekundu nepředpokládám vystoupení Řecka z eura. To je nesmysl. To je propaganda.“

Eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn však podobně jako Merkelová poznamenal, že respektování závazků a fiskálních cílů je klíčovou částí záchranného programu pro Řecko. Program Mezinárodního měnového fondu a eurozóny je podle Rehna velmi výrazným výrazem solidarity s Řeckem. „Je to vlastně pakt solidarity mezi 16 členy (eurozóny) a Řeckem,“ podotkl s tím, že solidarita je dvousměrnou cestou. Rehn tak očekává, že Atény svým závazkům, proti nimž se někteří řečtí politici vyslovují, dostojí.

Lagardeová: Musíme se připravit na odchod Řecka z eurozóny

K technické přípravě na vystoupení zadlužené země z eurozóny dnes vyzvala šéfka MMF v rozhovoru pro televizi France 24. Případný návrat Řecka k drachmě podle ní bude velmi chaotický. "Doufáme, že k tomu nedojde. Musíme ale být technicky připraveni na
cokoli," vzkázala Lagardeová.

Šéfka MMF Christine Lagardeová
Zdroj: ČTK/AP/Jose Luis Magana

Ještě militantněji se pak vyjádři český ministr financí Kalousek. „Já se opravdu domnívám, že to nejlepší řešení pro Řecko je jeho odchod z eurozóny, ale to je opravdu pouze můj názor. Řada lidí si myslí něco jiného,“ poznamenal dnes ministr. Podle něj Atény buď zcela naplní to, k čemu se zavázaly v rámci poskytnutí záchranného balíku půjček, nebo musí z eurozóny odejít. „Nějaký manipulační prostor, něco mezi tím, že se změkčí podmínky, že bude plnit méně důrazně, je podle mého názoru nereálné,“ dodal.

Řecko, které je sužované dluhovou krizí, už dostalo od partnerů masivní půjčky a další peníze jsou mu přislíbeny. Druhý záchranný program ve výši 130 miliard eur v půjčkách ale partneři Atén podmínili úsporami a reformami, které jsou v této jihoevropské zemi velmi neoblíbené. To se projevilo i na nedávných parlamentních volbách. V nich uspěla seskupení, která mají s podmínkami zásadní problémy a brojí proti nim.

Strany, které doposud podporovaly plán reforem, nezískaly dostatečnou většinu, aby sestavily novou vládu. Řecké parlamentní strany se dnes nedohodly ani na vytvoření vlády odborníků,
jak navrhoval prezident Karolos Papulias. Země tak směřuje k předčasným parlamentním volbám, které by se mohly uskutečnit v červnu. Podle průzkumů si v nich posílí pozici strany, které odmítají podmínky dohody o záchranném úvěru. Řecko by tak muselo vyhlásit bankrot a zřejmě by v důsledku toho opustilo eurozónu.