Věřitelé Sazky dostanou maximálně 20 procent svých pohledávek

Praha - Věřitelé zkrachovalé Sazky dostanou zpět 10 až 20 procent svých pohledávek. Deníku E15 to řekl insolvenční správce Josef Cupka. Mezi dva tisíce věřitelů se mají rozdělit necelé tři miliardy, které zbyly z prodeje společnosti skupině PPF a KKCG. Z původní částky 3,81 miliardy ale Cupka už vyplatil dluh bance The Bank of New York Mellon, která měla pohledávku jištěnou O2 arenou.

Bance The Bank of New York Mellon už Cupka v březnu zaslal 567 milionů korun z prodeje majetkové podstaty podniku. Část pohledávky totiž byla zajištěná. Ostatní věřitelé dostanou maximálně pětinu ze svých pohledávek. Stane se tak ovšem pouze v případě, že soud nevyhoví žádné z žalob, které prodej Sazky zpochybňují.

Dosud však není jasné, kdy se s výplatami peněz začne. „Věřitelé mají možnost se odvolat, protože někomu se částka nebude líbit. Teoreticky to může být za několik měsíců, prakticky to může trvat dlouhou dobu,“ prohlásil Cupka.

Nezajištění věřitelé nemají tolik šancí na odškodnění

Sazka nyná patří skupinám PPF a KKCG, které za ni ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy korun. Z této částky právě Cupka vyplatil The Bank of New York Mellon, která měla svůj dluh zajištěný budovou a pozemky Sazky v Praze na Vysočanech. Zajištěný věřitel je uspokojován přednostně. K Městskému soudu v Praze se loni v květnu přihlásilo 2 075 věřitelů Sazky s pohledávkami za 41,1 miliardy korun. Velkou část z nich ale insolvenční správce popřel.

Josef Cupka
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Do insolvence a následně do konkurzu se Sazka dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Hala nyní slouží jako zajištění dluhopisů vydaných kvůli její stavbě. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Tím největším je Český svaz tělesné výchovy.