Moody's snížila rating 26 italských bank

New York - Ratingová agentura Moody's Investors Service srazila hodnocení úvěrové spolehlivosti 26 italských bankovních ústavů o nejméně jeden stupeň, v případě některých až o čtyři stupně, a zároveň jim udělila negativní výhled. Rating jim tak v příštích měsících může dále snížit. Své kroky odůvodnila recesí země a nárůstem objemu špatných úvěrů.

V současnosti je rating italských bank nižší než u většiny jejich kolegů v západní Evropě, varuje Moody's. Italské banky mají problémy, protože Itálie se na počátku tohoto roku vrátila do recese a úsporná opatření vlády a další reformy snižují poptávku a mají dopad na ekonomiku. Banky tak mají problémy s nárůstem objemu špatných úvěrů, mají omezený přístup k financím a slabé zisky. Podpora od Evropské centrální banky však snížila riziko krachu většiny finančních institucí.

„Je to špatná zpráva pro Itálii a je to tak trochu začarovaný kruh. Ve stejný den, kdy ekonomika poklesla o 0,8 procenta v prvním čtvrtletí, agentura Moody's zhoršila hodnocení bank,“ uvedl Gavin Jones, ekonomický zpravodaj Reuters.

Moody's zhoršila podle agentur AP a Reuters rating dlouhodobého dluhu a vkladů u deseti bank o jeden stupeň, u osmi bank o dva stupně, u šesti o tři a v případě dvou bank až o čtyři stupně.

Itálie už víc než deset let patří mezi nejpomalejší ekonomiky eurozóny. Úsporná opatření a reformy, kterými se vláda snaží ušetřit co nejvíce peněz, ale zemi nepomáhají. Analytici se domnívají, že pro podporu ekonomického růstu jsou potřebné další radikální reformy trhu práce a daňového systému a investice do vzdělávání. 

„Prudký pokles HDP doplněný slabými indikátory za druhé čtvrtletí může zvýšit obavy investorů o Itálii,“ varuje Marco Stringa, analytik Deutsche Bank. Italská vláda navíc minulý měsíc snížila růst ekonomiky na 4 desetiny procenta. Analytici předpokládají, že bude klesat dál. Dařit by se ji mělo začít až v polovině příštího roku.