Jedinečný diamant s královskou historií dnes získá nového majitele

Ženeva - Vzácný diamant Beau Sancy, který po čtyři sta let zdobil nejen mnohé sbírky, ale také koruny nejmocnějších, jde do aukce. Poslední majitelé z chudnoucího rodu Hohenzollernů doufají, že by aukce čirého diamantu hruškovitého tvaru mohla vynést až 80 milionů korun. Šperk by se měl začít dražit po páté hodině odpoledne.

Kámen je výjimečný nejen svou historií, ale i původem. Jeho cesta z dolů v centrální Indii do rukou nejmocnějších hráčů evropské politiky je důkladně zdokumentována. Právě z oblasti Golkoldy pocházejí i další světově proslulé diamanty, jak potvrzuje gemelog Radek Hanus. „Jedním z nich byl Koh-i-noor, Regent či Hope, který si zahrál i ve filmu Titanik,“ dodal.

Nový majitel si připlatí především za bohatou minulost

Samotný diamant Beau Sancy má velikost 34,98 karátů a na šířku i délku okolo dvou centimetrů. Je broušen do tvaru otupené kapky. Hlavní část ceny nicméně spíše tvoří jeho historie. „Už to, že tento diamant vlastnily nejvýznamnější královské rody, je opravdu unikátní. Je to jako by se prodával hrad,“ připodobnil aukci Hanus.

Právě kvůli své jedinečnosti je určení ceny velmi složité. V potaz se musí vzít především barva, čistota, hmotnost a brus a také fakt, že kámen byl zpracováván v minulosti zcela odlišnými technikami. „Kdybychom tento kámen brousili dnes, šlo by u něj určit hodnotu lépe,“ dodal Hanus. Moderní kameny jsou většinou o mnoho menší a kámen, který má 34 karátů, se tak běžně do prodeje nedostane. Hanus upozorňuje, že dnes je nákup diamantů velmi dobrá investice. „Již od starého Egypta byl diamant ceněný, žádaný a vždy dobře placený,“ uzavřel gemolog.

Rozhovor s gemologem Radkem Hanusem (zdroj: ČT24)