V Maďarsku je pro Čechy levno, nejdražší je Velká Británie

Praha - Čeští turisté si díky vývoji kurzu koruny letos polepší nejvíce v Maďarsku, jak vyplývá ze studie UniCredit Bank mezi 13 turistickými destinacemi. Kupní síla Čechů v Maďarsku stoupla o desetinu a turista pořídí za 1 000 korun zboží v přepočtené hodnotě 1 180 korun. Pro české turisty je nejlevněji v Bulharsku, nejdráže ve Velké Británii.

Za hranice Čechy lákají hlavně chorvatské pláže. Balkánská země je tradičně nejoblíbenější dovolenkovou destinací. Na druhém místě ale vystřídala Slovensko Itálie. Velký propad zažily státy severní Afriky, které ale letos čekají návrat turistů a lákají na výhodné nabídky.

„Poměr mezi kvalitou služeb a zaplacenou cenou vychází pro klienta velmi výhodně, především v Egyptě nebo v Tunisku. Do obou těchto zemí zaznamenáváme velký návrat. Konkrétně Tunisko má nárůst asi o 140 procent,“ uvedl Stanislav Zíma, člen představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR.

Odborníci radí nečekat na zájezdy last minute. Letos jich cestovní kanceláře nebudou nabízet tolik jako dřív. Většina zájezdů se totiž prodala už v předprodejích.

Nejvíc Češi ušetří, když se na dovolenou vypraví do Bulharska nebo Turecka. Za českou tisícikorunu si tam totiž pořídí takové služby, které by je doma stály 1 500. I v dalších zemích vyjde dovolená levněji. Na druhou stranu nejdražší nákupy Češi pořídí ve Francii a Velké Británii, kde za českých 1 000 korun dostanou letos ekvivalent ve výši 720 korun, respektive 650 korun. V nejoblíbenější turistické destinaci, Chorvatsku, si český turista pořídí za tisícikorunu zboží a služby za 1 067 korun.

„Zemí levnějších než Česko z hlediska nákladů během pobytu je několik, kromě již zmiňovaného Turecka a Bulharska je to i Chorvatsko, Maďarsko a Slovensko,“ podotkl Pavel Sobíšek, analytik UniCredit Bank.

Pro Čechy však meziročně zdražil Egypt, Velká Británie, Slovensko a Itálie. Naopak levněji než loni je vedle Maďarska i například v Chorvatsku, Turecku, Řecku a Španělsku. V celkovém průměru si čeští turisté polepšili. Náklady na jejich dovolenou poklesly o 1,5 procenta, když letos za tisícikorunu koupí zboží a služby za téměř 964 korun.

Kam Češi jezdí na dovolenou (zdroj: ČT24)

Češi přitom loni podle UniCredit Bank cestovali nejméně do zahraničí od roku 2006. Své cesty proti předchozímu roku omezili o 1,6 procenta a ve srovnání s rekordním rokem 2008 klesl počet výjezdů o téměř 15 procent. Chorvatsko si upevnilo postavení českými turisty jako nejoblíbenější destinace. Znovuobjevování v loňském roce zaznamenaly Španělsko a Francie. Naopak největší propad zájmu zaznamenal nepokoji zmítaný Egypt. Citelně se také snížil zájem Čechů o dovolenou na Slovensku.

1 000 korun v přepočtu na nakoupené zboží má hodnotu:

Bulharsko 1 551

Turecko 1 520

Maďarsko 1 180

Slovensko 1 080

Chorvatsko 1 067

PRŮMĚR 964

Itálie 830

Řecko 820

Španělsko 810

Německo770

Rakousko 740

Francie 720

Velká Británie 650

Zdroj: UniCredit bank