Prezident Obama požaduje zásadní reformu bankovního sektoru

Washington - Americký prezident Barack Obama tvrdí, že Spojené státy potřebují zásadní reformu financí. Uvedl to v návaznosti na nedávnou ztrátu tamní banky JPMorgan Chase, která na obchodních aktivitách prodělala víc než dvě miliardy dolarů. Za riskantní obchod v bance už padají hlavy. „Morgan je jedna z nejlépe řízených bank. Jamie Dimon je velmi chytrý bankéř, a přesto banka přišla o dvě miliardy dolarů. Sázela totiž na trhu derivátů,“ uvedl k situaci americké banky prezident Obama.

Nové pravidlo by se dotklo především bank a znamenalo by nejzásadnější reformu od změn po hospodářské krizi v roce 1933. Banky by musely striktně oddělit tradiční bankovnictví od toho investičního tak, aby neohrožovalo vklady klientů. „Bankovní sektor jako takový je v podstatě nejvíce regulovaný sektor lidského odvětví, a přesto permanentně v určitých časových obdobích selhává. To znamená, že regulace jako takové rozhodně nezabezpečují to, že by banky byly superbezpečnými institucemi,“ vysvětlil hlavní analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Obama se přesto přísnější pravidla pro banky snaží zavést už dva roky. Nyní na jejích detailech pracuje americká centrální banka. Pokud si ale Spojené státy zvolí na podzim prezidenta z řad republikánů, finanční domy se mohou zásadnímu kroku vyhnout.

Obama navrhuje reformu bank (zdroj: ČT24)

Regulace by ale pro americké banky představovala velký problém, protože v poslední době generují poměrně výrazný zisk právě z tradingu. Například JPMorgan v prvním letošním čtvrtletí v investičním bankovnictví vydělala přes sedm miliard eur, tedy polovinu čistých výnosů.