IPO Facebooku: Burzovní událost roku, nebo jen nafouknutá bublina?

New York – Akcie Facebooku se dnes začnou obchodovat na americké technologické burze Nasdaq. Nabídka Facebooku se má stát doposud největší primární nabídkou internetové firmy. Zatímco v zahraničí se investoři o akcie Facebooku poprali, mezi českými odborníky investice propadla. Nákup akcií největší sociální sítě na světě by nedoporučilo sedm ze sedmi oslovených makléřů a analytiků.

Facebook chce prodat 421 milionů akcií. K pokrytí vysoké poptávky navíc vyčlenil dodatečnou tranši více než 60 milionů akcií. Cena akcie je stanovena na 38 dolarech za kus, a zaměstnanci a současní vlastníci firmy tak mohou v primární emisi získat až 18,4 miliardy dolarů (více než 368 miliard korun). Tržní hodnota společnosti tak přesáhne 100 miliard dolarů (téměř dva biliony korun). To je vůbec nejvíc v historii amerických firem v den úpisu akcií.

Analytici hovoří o přehnané ceně a facebookové bublině

„Já spíš patřím k těm opatrnějším nebo rezervovanějším pozorovatelům, takže ta cena je poměrně vysoká,“ řekl ČT24 analytik BH Securities Petr Hlinomaz. „Podle mě nedává vůbec smysl na té primární emisi akcií participovat,“ míní portfoliomanažer Pioneer Investments Petr Zajíc.

Martin Burda, generální ředitel Investiční společnosti České spořitelny

„Já osobně si myslím, že se cena akcií do roka podívá pod 30 dolarů. (…) To, co vy dnes platíte v 38 dolarech za akcii, velkou část z toho platíte za to, co by Facebook mohl být. Kdybyste si kupoval Facebook takový, jaký dnes je, to, co nabízí svým investorům, tak by se cena pohybovala spíše blíže 25 dolarům za akcii.“

Odborníci mají obavy, že firma už své největší růstové možnosti vyčerpala. „Osobně se mi víc v současnosti líbí LinkedIn. U Facebooku se obávám schopnosti rozšířit zdroje příjmů a rozšířit se do mobilních zařízení,“ podotkl analytik České spořitelny Martin Krajhanzl. A skeptičtí jsou i další analytici, které Česká televize oslovila. Boom Facebooku podle nich v minulosti táhl rychlý nárůst počtu uživatelů. Teď už je ovšem penetrace této sociální sítě taková, že další růst už může být velmi obtížný.

Burza Nasdaq
Zdroj: ČTK/AP/Mark Lennihan

Chádí El-Moussawi, makléř Fio Banky

„Investice do Facebooku, alespoň v tom počátku, kdy se akcie začnou obchodovat, je dle mého názoru riziková. Humbuk okolo Facebooku se v posledních měsících vyšplhal do závratných výšin, a i když by se mohlo zdát, že akcie není, co se týče ocenění, nějakým výrazným způsobem přeceněna, přece jen to trochu připomíná bublinovou mánii. Proto se domnívám, že po počátečním růstu, který tam bezpochyby bude, nadšení může velmi rychle vyprchat.“

Facebooku navíc klesají i příjmy z reklamy. Velcí zadavatelé jako třeba automobilka General Motors totiž svou placenou reklamu z Facebooku začali stahovat. Uživatelé na ně neklikali, jak by si přáli. Facebook navíc zatím nenabízí reklamní plochy v mobilních zařízeních, a tak mu utíkají další peníze.

Facebook věří v raketový růst akcií, proč se ale jeho vlastníci ochotně zbavují podílů?

Na možná úskalí IPO Facebooku podle expertů ukazuje i chování současných vlastníků podniku. V primární emisi totiž Facebook nabízí akcie, které vlastní částečně její management a částečně první investoři. To jsou zpravidla soukromé fondy či bohatí jednotlivci, kteří akcie neveřejných firem kupují mezi sebou na speciálních burzách. Experty ovšem zaskočilo, že tito původní vlastníci jsou až příliš ochotni vzdát se většího podílu ve společnosti.

Odborníci krom toho poukazují na to, že vstup na burzu je pro mladé firmy, které za sebou mají explozivní růst jako Facebook, obvykle velmi obtížný. Těžko u investorů konkurují cenným papírům zavedených firem, mezi které patří například Microsoft nebo Apple. Facebooku se ale předpovídá, že první den na burze jeho akcie mohou vykázat růst až o 30 procent.

Radim Dohnal, analytik Saxo Bank

„Můžeme se na to podívat čistě jako na spekulaci. Bývávaly doby, kdy všechny IPO letěly strmě nahoru. Takovou věc můžeme zkusit udělat, ale je to velmi riskantní, nemusí to absolutně vyjít.“

Zájem o Facebook mají i Češi

Ani odmítavý postoj českých odborníků ale drobné investory od nákupu akcií Facebooku neodrazuje. „Momentálně je zájem našich klientů mimořádný, pokud jde o IPO Facebooku. Poptávka byla patrná již před několika měsíci, kdy se prvně začalo hovořit o vstupu na burzu,“ uvedl analytik J&T Bank Pavel Ryska.

Jenže řada investorů ostrouhala. Akcie v primární emisi se na ně prostě nedostaly. „Musím říct, že objednávky fyzických investorů byly hodně kráceny a již začátkem tohoto týdne byly některé objednávky zastaveny. Na spoustu investorů se nedostalo,“ upozornil Burda.

Většina investorů totiž chce mít ve svém portfoliu firmu, kterou znají z běžného života. Zájem pak mají i větší firmy, například podílové fondy, na které se nedostalo, když do Facebooku investovaly například Goldman Sachs nebo Accel Partners. „Z hlediska jejich portfolií je určitě tato investice zajímavá – jak z hlediska diversifikace, tak z hlediska zájmu klientů,“ soudí analytik Patria Finance Branislav Soták.

Ze sítě pro studenty celosvětový fenomén

Sociální síť Facebook založil Mark Zuckerberg během svých studií na Harvardu. Původně předpokládal, že síť bude sloužit pouze pro potřeby studentů z Harvardu. Dnes už ale síť má přes 900 milionů aktivních uživatelů a předpokládá se, že jich bude dál přibývat. Výzkumník Gregory Lyons zpracoval extrapolaci, která odhaduje vývoj počtu uživatelů největší sociální sítě světa. Za použití metody lineární regrese dat z konce roku 2008 došel k závěru, že Facebook pravděpodobně dosáhne miliardy aktivních uživatelů přibližně v srpnu 2012.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

„I ve vývoji Microsoftu bylo období, kdy říkal: 'Chceme dát počítač na každý stůl.' To je cesta, kterou chci nechat jít Facebook. Chceme pracovat tak, abychom následovali tuto dlouhodobou vizi.“