MMF: Itálie jde správnou cestou, musí ale pokračovat v reformách

Řím - Mezinárodní měnový fond dnes vyzval italského premiéra Maria Montiho k pokračování reforem, které podpoří ekonomický růst, zejména reformy trhu práce. Itálie šla v posledních měsících správnou cestou k ozdravení veřejných financí, nemůže si ale dovolit z ní sejít, řekl po pravidelném ročním průzkumu italské ekonomiky a veřejných financí šéf evropského oddělení MMF Reza Moghadam.

„Opatření, která vláda zavedla, vytvořila stabilitu, která je ve srovnání se situací na konci loňského roku opravdu pozoruhodná,“ prohlásil Moghadam. Itálii hrozila na podzim dluhová krize a její náklady na půjčky se dostaly ke kritické hranici. Situace se stabilizovala po listopadovém nástupu technokratické Montiho vlády, která přijala úsporné kroky a navrhla některé strukturální reformy.

Itálii letos čeká propad HDP skoro o 2 procenta

Itálie se ale také mezitím ponořila do hluboké recese, která by mohla snahy o snižování rozpočtového deficitu zmařit. Měnový fond dnes potvrdil svou prognózu, podle níž italská ekonomika letos klesne o 1,9 procenta.

Fond navíc nepovažuje za potřebné, aby Řím přijímal další úsporné kroky, třebaže vláda zvýšila odhad deficitu pro příští rok na 0,5 procenta hrubého domácího produktu z původního plánu 0,1 procenta. „Fiskální pozici vlády pro tento a příští rok MMF plně podporuje,“ dodal Moghadam.

Zástupce fondu řekl, že jeho konzultace s vládou se zaměřovaly na strukturální reformy na podporu růstu, postup konsolidování veřejných financí a doporučení zacílená na to, aby italské banky byly schopny podporovat ekonomiku. To podle Moghadama předpokládá pokračovat v plánu rekapitalizování bank.

Itálie má ještě spoustu práce před sebou

Moghadam poukázal zejména na význam reformy trhu práce a vyzval k jejímu urychlenému schválení v parlamentu. Změny by měly usnadnit firmám najímání a propouštění zaměstnanců, což povede ke zvýšení zaměstnanosti v zemi a přitáhne zahraniční investice.

Itálie by také měla reformovat svůj chronicky neefektivní právní systém a veřejný sektor, snížit daně a vysoké ceny energie. Všechno to by mělo podle Moghadama zřetelně zvýšit potenciál růstu italské ekonomiky.

Mezinárodní měnový fond
Zdroj: ISIFA/EPA/Robert Ghement

Itálie je po Řecku druhou nejzadluženější zemí eurozóny. Její dluh činí zhruba 120 procent hrubého domácího produktu. V lednu přitom dluh vystoupal na rekordní úroveň 1,936 bilionu eur (asi 48,4 bilionu korun), a je tak v absolutním vyjádření nejvyšší z celé eurozóny.