Ministerstvo financí má objednávky na dluhopisy za devět miliard

Praha - Lidé a další investoři si zatím objednali spořicí státní dluhopisy za téměř devět miliard korun. Ministerstvo financí eviduje 14 500 objednávek, řekl dnes ministr financí Miroslav Kalousek v radiu Impuls. Státní dluhopisy pro občany začalo ministerstvo financí prodávat ve čtvrtek. Celkem chce v této emisi do konce května nabídnout obligace až za 20 miliard korun.

„Předpokládám, že při tomto tempu se na těch 20 miliard dostaneme. Bude-li upsáno 20 miliard dříve, než bude konec upisovacího období, tak jsme si vyhradili právo a ukončíme to dříve,“ uvedl Kalousek. Možnost, že by limit ministerstvo navýšilo, odmítl. Pokud občané limit nevyčerpají, je to podle Kalouska také jejich věc.

Dluhopisy je možné pořídit na 397 pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a nově J&T Banky. Objednávky musí investoři uhradit do pěti pracovních dnů od skončení upisovacího období, které ministerstvo stanovilo na 10. až 31. května. Cenné papíry vydá ministerstvo 12. června. Na podzim ministerstvo financí chystá další emisi ve stejném objemu, jaký má ta nynější. V pilotní emisi loni na podzim si investoři objednali spořicí dluhopisy za víc než 20 miliard Kč. Vedle pětiletého kuponového a reinvestičního spořicího dluhopisu ministerstvo vydává 1,5letý diskontovaný dluhopis a sedmiletý protiinflační dluhopis. Tento typ je určen jen pro fyzické osoby a občanská sdružení fyzických osob.

Průměrná roční výnosnost u 1,5letého diskontovaného dluhopisu bude 2,05 procenta, u pětiletého kuponového 3,22 procenta a u pětiletého reinvestičního dluhopisu 3,41 procenta, protože u něj se roční výnos bude reinvestovat do dalších let. Nákup dluhopisů, jejich správa, výplata i reinvestice úrokového výnosu jsou zdarma.

Vydáno pod