Ceny v zahraničním obchodě opět klesly, ceny v průmyslu zpomalily růst

Praha - Ceny v zahraničním obchodě v březnu meziměsíčně opět klesly. Vývozní ceny se snížily o 1,2 procenta a dovozní o 0,7 procenta. Ceny tuzemských průmyslových výrobců pak v dubnu zpomalily meziroční růst na 2,2 procenta po březnovém zvýšení o tři procenta. Proti předchozímu měsíci se ale nezměnily. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Největší vliv na pokles meziměsíčního indexu vývozu mělo zlevnění strojů a dopravních prostředků o 1,3 procenta. Dolů šly i ceny průmyslového spotřebního zboží, a to o 1,5 procenta.

Na snížení dovozních cen se nejvíce podepsaly nižší ceny strojů a dopravních prostředků o 1,1 procenta. O 2,3 procenta zlevnily potraviny a o 0,7 procenta průmyslové spotřební zboží. Naopak nahoru šly ceny minerálních paliv – o 1,1 procenta.

V meziročním srovnání ceny vyváženého zboží stouply o 2,5 procenta a dováženého zboží o 4,2 procenta.

Snížily se ceny v zemědělství, stavebnictví a tržních službách

Ceny zemědělských výrobců byly meziročně nižší o 2,8 procenta, stejně jako v březnu. Ceny stavebních prací zpomalily meziroční pokles na 0,7 procenta z březnových 0,8 procenta. Pokles naopak zrychlily ceny tržních služeb v podnikatelské sféře na 0,8 procenta z půl procenta v březnu, uvedli statistici.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, převážně v továrnách a dalších závodech. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho odrazí v cenách pro spotřebitele.

Podle analytika Jiřího Škopa z Komerční banky čísla za duben ukázala, že se zastavují inflační tlaky způsobené předchozím růstem cen ropy, protože ropa začala zlevňovat. „Nicméně tento pokles cen ropy je do značné míry vykompenzován slabší korunou proti dolaru,“ dodal.

Ředitelé stavebních firem očekávají letos pokles tržeb

Dvě třetiny tuzemských stavebních firem letos očekávají pokles tržeb, a to napříč odvětvím. V roce 2013 pak odhaduje ve stavebnictví růst výnosů 45 procent ředitelů, vyplývá z průzkumu společnosti CEEC Research ve spolupráci s KPMG Česká republika.

Pesimismus mezi manažery stavebních společností pokračuje již několik čtvrtletí v řadě. Příčinou je dlouhodobý pokles veřejných i soukromých zakázek a slabší výkon ekonomiky. Jen polovina ředitelů se domnívá, že je možné získat zakázku bez úplatku.

Ekonomika ČT24: Rozhovor s Jiřím Škopem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod