Španělská Bankia prý čelí masivnímu odlivu vkladů, vláda to popírá

Madrid – Klienti španělské banky Bankia hromadně vybírají vklady. Podle listu El Mundo za poslední týden vybrali více než miliardu eur (asi 26 miliard Kč). Náměstek ministra hospodářství to nicméně později popřel. Akcie Bankie na burze nicméně prudce padají. Pokles hlásí už desátý obchodní den v řadě. Jen za dnešek ztratily více než 28 procent své hodnoty. Bankia je čtvrtou největší bankou ve Španělsku.

O citelném odlivu vkladů ve středu informoval členy správní rady Bankie její nový předseda José Ignacio Goirigolzarri. El Mundo se odvolává na zápis ze schůzky, který prý viděl. Zástupci Bankie i španělské centrální banky odmítli informace listu oficiálně komentovat. Náměstek ministra hospodářství Fernando Jiménez Latorre zprávu listu později popřel. „Není pravda, že v tuto chvíli z Bankie odtékají vklady,“ uvedl.

Španělská vláda minulý týden rozhodla o zestátnění Bankie, která o to sama požádala. Podle zdrojů listu El Mundo ale klienti začali vybírat vklady ještě dříve. Bankia se navzdory pomoci státu stále potýká s vysokými ztrátami. Ty většinou ještě pocházejí z roku 2008, kdy splaskla bublina na španělském realitním trhu.

Akcie Bankie prudce padají

Akcie banky na burze padají jako o závod. Ve čtvrtek dopoledne dokonce chvíli ztrácely i 29 procent své hodnoty. Jedna akcie tak stála 1,17 eura. Španělská burzovní komise se nicméně rozhodla obchodování s akciemi banky nepozastavit. Obchodování se podle ní zastavuje pouze v případě, že na trhu nejsou dostatečné a relevantní informace o hodnotě. To ovšem prý není tento případ.

Bankia vstoupila na burzu loni v červenci a hodnota jejích akcií se tehdy pohybovala kolem 3,75 eura. Od té doby ztratily více než 60 procent své hodnoty. Prudce klesá i tržní kapitalizace banky. Ještě 4. května činila téměř 5 miliard eur, dnes už je to pouhých 2,5 miliardy.

Jiří Rusnok hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)