Japonská ekonomika překvapila v prvním čtvrtletí růstem

Tokio – Japonská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí výrazně zrychlila růst, čímž překonala i optimistické odhady analytiků. Zotavuje se tak z loňského útlumu, k němuž vedle problémů v globální ekonomice výrazně přispěly dopady ničivého zemětřesení a vlny tsunami. Hrubý domácí produkt podle vládních statistik v období od ledna do března vzrostl o rovné jedno procento.

Za svižným růstem jsou solidní výdaje spotřebitelů, obnova staveb zničených při zemětřesení a také růst exportu. Pokud by toto tempo růstu vydrželo po zbytek roku, HDP Japonska by letos vzrostl o 4,1 procenta.

„Čísla rostou, a to i díky dotacím do ekologických automobilů. Stejně jako díky investicím do přestaveb po loňských katastrofách. Země taky začala více vyvážet, především do Spojených států,“ uvedl tajemník japonské vlády Osamu Fujimura.

Tempo hospodářského růstu Japonska v prvním čtvrtletí překonalo dokonce i Spojené státy, Německo, Británii a Francii. „Myslím si, že celá Asie byla v ekonomickém útlumu. Zemětřesení a tsunami v Japonsku spolklo hodně peněz a ekonomika se bude muset zase postavit na nohy. Myslím si, že to ale nebude trvat dlouho,“ dodal Ronald Wan, výkonný ředitel Merchants Securities.

O tom, že Japonsko si růst udrží, je přesvědčen i ministr pro státní politiku Motohisa Furukawa: „Růst bude pokračovat. Musíme si ale dávat pozor na riziko, které představuje finanční nestabilita v Evropě.“ Podle některých analytiků by se mohla japonská ekonomika v příštím roce přiblížit dvěma procentům.

Ekonomika ČT24: Japonská ekonomika roste (zdroj: ČT24)