Rada seniorů: Na demonstraci důchodců dorazí tisíce lidí

Praha – Rada seniorů očekává, že by se květnové demonstrace důchodců proti chystanému nižšímu růstu penzí mohlo zúčastnit několik tisíc lidí. Vůbec první protest seniorů v Česku se uskuteční ve středu 30. května od 13 hodin na náměstí Jana Palacha v Praze. Vystoupit by na něm mohl i jeden z nejvýznamnějších českých režisérů, třiadevadesátiletý Jiří Krejčík. Po půlhodinovém shromáždění se účastníci vypraví ke Strakově akademii, kde chtějí vládě předat své požadavky.

K protestu vyzvala penzisty Rada seniorů, která zastřešuje asi 320 tisíc členů důchodcovských organizací. Akci pořádá spolu s radou postižených. Organizátoři při ohlašování demonstrace nahlásili 1 500 účastníků.

Předseda Rady Zdeněk Pernes ale očekává, že by mohlo dorazit zhruba čtyřikrát víc lidí. „Jiná váha je odborářů, kteří dělají demonstrace běžně, jiná váha je našich babiček a dědečků,“ podotkl v narážce na stotisícovou demonstraci odborů a aktivistů z platformy Stop vládě.

O možnost vystoupit před demonstranty požádal i režisér Krejčík

Organizátoři protestu kritizují chystané snížení valorizace důchodů. Žádají zachování současného modelu růstu penzí. Dalšími ze čtyř požadavků jsou odstranění stropů na odvody sociálního pojištění, odložení důchodové reformy a přijetí zákona o sociálním bydlení.

Na půlhodinové demonstraci by mělo být pět řečníků. Kromě šéfa Rady seniorů a předsedy Rady postižených promluví i zástupce studentů a host ze Slovenska. Pětici by mohl doplnit třiadevadesátiletý režisér Jiří Krejčík, který o možnost vystoupit požádal.

Polovina seniorů nedosáhne na průměrnou penzi

Polovina seniorů v Česku nedosáhne na průměrnou penzi, která na konci letošního prvního čtvrtletí činila 10 740 korun. Před pěti lety pobíraly nadprůměrnou penzi víc než čtyři pětiny důchodců a důchodkyň. Informace vyplývají z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Vliv na snížení podílu lidí s nadprůměrným důchodem má i novela zákona o důchodovém pojištění, která zohlednila větší zásluhovost. Do penze se víc promítá i to, kolik člověk zaplatil na odvodech. Vláda zákon upravila po rozhodnutí Ústavního soudu.

Senioři dostávají nejčastěji mezi 9 000 a 11 000 korun. S takovou částkou hospodaří asi 37 procent z téměř 1,73 milionu penzistů a penzistek. Za posledních pět let se průměrná penze zvedla zhruba o 2 040 korun.

Penze porostou pomaleji

Růst penzí by se měl od příštího roku zpomalit. Podle návrhu novely, kterou jako součást svých škrtů schválila vláda, by se důchody měly zvednout jen o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Podle podkladů k zákonu by se tak od ledna mohl průměrný důchod zvýšit místo o původně očekávaných 428 korun jen o 165 korun.