Lidé se starají o své čtyřnohé miláčky, neváhají utrácet tisíce

Praha - Operace kyčle, náhrada očních čoček, rehabilitace nebo lázně nejsou jen záležitostí lidí. Mnozí chtějí tyto služby poskytnout i svým čtyřnohým miláčkům, přestože to občas stojí tisíce. Vedle klasické veterinární léčby se objevují i alternativní přístupy, například homeopatie, která se řídí stejnými pravidly jako u lidí - odebere se anamnéza a určí se odchylky od standardního chování.

Evropská, tradiční medicína je prospěšná, podle odborníků se však objevují případy, kdy na něco nestačí. Na místě je pak vyzkoušet i rehabilitaci, u které může být mnohdy výsledek lepší. Není však nutné upřednostňovat jednu před druhou, způsoby mohou lidé využívat paralelně.

Alexandr Skácel: Homeopatika fungují

Věnuje se homeopati víc než 10 let. Za největší úspěch této metody považuje případ, kdy vycvičený služební pes ztratil čich a po léčbě se opět vrátil do služby. Podle něj také není péče o mazlíčky pouze módou, ale skrývá se za ním opravdový zájem o zdraví zvířat. „Myslím si, že tam hraje určitou roli móda, ale převažuje naprosto seriózní zájem, protože si klienti uvědomují, že nejen oni, ale i jejich domácí miláčci se můžou léčit celostní medicínou a používat přírodní produkty.“

Po homeopatii se v léčbě zvířat začínají objevovat i další směry

  • Přírodní medicína pro zvířata
  • Homeopatie
  • Aquaterapie
  • Fyzioterapie
  • Bahenní koupele
  • Aromaterapie
  • Akupunktura

Pro psy jsou k dispozici i takzvané psí lázně, kde se cvičí například na balančních balónech, aplikují se i různé protahovací cviky, které stimulují tvorbu svalů. Majitel zvířete za 11 návštěv lázní zaplatí zhruba 6 000 korun.

  • V parku autor: Claudia Hechtenberg, zdroj: ISIFA/Caro
  • Psí klouby zdroj: ČT24

Když se zvíře zraní..

Většina zvířat se s handicapem vyrovná mnohem lépe než lidi na vozíčcích. Zvířata vnímají handicap do doby, než se s ním naučí žít. „Spousta lidí si neumí připustit, že to zvíře je šťastný, a mají pocit, že se trápí,“ říká fyzioterapeutka Kateřina Plačková.

Podle Josefa Dubna ze Státní veterinární správy má každá léčba, která má efekt, místo v  nabídce. „Lidi se nyní víc věnují zdravotnímu stavu zvířat a když nezafunguje jedna metoda, mají možnost vybrat alternativu, přestože ceny se mohou vyšplhat do několika tisíc.“

Ekonomika + (zdroj: ČT24)