Otevírají se dveře investorům, Klaus podepsal novelu o pobídkách

Praha – Strategičtí investoři budou moci na své projekty dostat přímé státní dotace. Možnosti získat investiční pobídky se otevřely také společnostem zabývajícím se výzkumem a vývojem nebo strategickými službami. Umožní to novela zákona o investičních pobídkách, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. Prodlužuje dobu čerpání slevy na dani z příjmů z nynějších pěti na deset let a počítá s tím, že pro získání pobídek bude muset investor v případě technologických center vytvořit alespoň 40 pracovních míst.

Schválení novely je podle Jana Linharta z poradenské společnosti KPMG krok správným směrem: „Investiční pobídky v současné podobě, které platí od poloviny roku 2007, nebyly pro investory příliš zajímavé.“

Nejdůležitější změnou je podle Linharta prodloužení období pro čerpání daňových úlev z pěti na deset let. „To umožní přilákat investory s drahými moderními technologiemi. U velkých high-tech investic je totiž zpravidla delší návratnost vložené investice, což znamená i pozdější čerpání slevy na dani,“ podotkl.

Zákon poprvé vymezuje tzv. strategické investiční akce

Za přelom Linhart považuje vymezení takzvané strategické investiční akce, která má poskytovat přímé dotace velkým projektům. „Ačkoliv je tato podpora v návrhu zatím omezena, jedná se o instrument, který ČR zatím chyběl, a nepochybně bude možné po vyhodnocení prvních zkušeností zvažovat další rozšíření tohoto konceptu,“ uvedl Linhart.

Investiční pobídky nabízí většina států a jsou pro velkou část investorů jedním z hlavních motivů pro umístění investic v dané zemi. Změna systému investičních pobídek souvisí s vládou schválenou strategií na zvýšení konkurenceschopnosti ČR.