Islandský prezident: Koruna Islandu uškodila, pak ale byla součástí řešení

Praha - Vlastní měna byla součástí problému, který vedl k islandské bankovní krizi, poté ale pomohla krizi vyřešit. Po dnešním jednání s prezidentem Václavem Klausem to v Praze novinářům řekl islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson, který je v Česku spolu s islandským ministrem zahraničí na státní návštěvě. Jednání o vstupu do Evropské unie, která jeho země nyní vede, podle něj nebudou jednoduchá především kvůli otázce rybolovu a zacházení s přírodními zdroji.

„Islandská koruna byla součástí problému, který ke krizi vedl, ale možnost mít vlastní měnu a devalvovat ji byla určitě součástí řešení problému po krizi,“ řekl Grímsson. Po bankovním kolapsu v roce 2008 podle něj silně zaznívalo volání po tom, aby Island jako malá země, která chce být aktivní v globální ekonomice, přijal společnou evropskou měnu. „Před čtyřmi lety ale eurozóna vypadala jinak než nyní,“ poznamenal.

Český a islandský prezident dnes velkou část jednání věnovali právě debatě o islandské finanční krizi a způsobech, kterými země svou ekonomiku znovu nastartovala. Podle Klause se ukázalo, že kromě regulace bankovního systému Islandu pomohlo právě to, že má vlastní měnu. „Jedním z ozdravných opatření pro Island nepochybně byla devalvace islandské koruny - něco, co některé země, které jsou v eurozóně, dnes k dispozici nemají,“ poznamenal Klaus, který je ostrým kritikem současné eurozóny, která podle něj výrazně přispěla k ekonomickým problémům v Řecku.

Islandský vulkán Hekla
Zdroj: Christian Bickel/Wikipedia

Island se koncem roku 2008 propadl do těžké finanční a ekonomické krize v důsledku pádu všech svých hlavních bank, které se zadlužily neúměrnou expanzí v zahraničí. Kolaps bank srazil na kolena islandskou korunu a donutil vládu, aby se o pomoc obrátila na Mezinárodní měnový fond a některé evropské země. Islandská koruna se od té doby stabilizovala a poslední dva roky její ekonomika roste.

Grímsson se na státní návštěvu ČR dostal až na sklonku svého prezidentování. Letos hodlá po 16 letech opustit úřad hlavy státu. Mezi možná témata jednání s islandskou delegací patří i návrh českého ministerstva obrany, který počítá se zapojením českých stíhaček do ochrany vzdušného prostoru nad Islandem v roce 2014. Grímsson a Klaus ale novinářům řekli, že o této věci dnes vůbec nejednali. Islandský ministr zahraničních věcí a průmyslu Össur Skarphedinsson bude jednat s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem v pátek.

Islandská společnost Iceland Express začala provozovat pravidelnou leteckou linku mezi Prahou a Reykjavíkem

Nové spojení využil ve středu islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson, který linkou přicestoval na státní návštěvu České republiky. Novináře o tom informoval na dnešní tiskové konferenci po jednání s prezidentem Václavem Klausem. Pro Iceland Express zajišťuje spojení mezi letištěm Keflavík u Reykjavíku a Prahou český dopravce Holidays Czech Airlines ze skupiny ČSA. Linka bude létat jednou týdně. Ceny budou začínat na 8 350 korunách za zpáteční letenku. Podle Grímssona by měla linka sloužit také cestujícím ze Severní Ameriky, pro které je Island přestupním místem při cestě do Evropy.