Číňané sahají po zlatě, jeho hodnota však nadále klesá

Peking - Zájem Číňanů o zlato roste. Země se tak možná brzy stane zlatým trhem číslo jedna a sebere prvenství Indii. Ani zájem dvou nejlidnatějších trhů ale nedokáže zvrátit pokles ceny drahého kovu. Za dva měsíce se cena propadla o 300 dolarů za trojskou unci.

Zlato Číňané vyhledávají kvůli vysoké inflaci, která znehodnocuje jejich úspory. Drahý kov navíc láká bohatnoucí střední vrstvu. „Pokud se podíváme na standardního největšího spotřebitele zlata – Asie, Indie, Čína, tak tam je to nejen otázka zajištění nebo protiinflační politiky, ale taky otázka prestiže a hlad po luxusu,“ tvrdí Dionýz Horváth, konzultant Saxo Bank.

Zlato oslabuje, proč?

  • Jednou z hlavních příčin je jednoznačně posilující americký dolar.
  • „Velmi prudký růst zlata v roce 2010 a 2011, kdy se zlato dostalo na příliš vysoké hodnoty a bylo otázkou, kdy se dostaví po takto prudkém a dlouhém růstu výraznější korekce. Tu prožíváme v posledních měsících a zájem o zlato dočasně opadá,“ říká Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum.

Trhy jako takzvaný bezpečný přístav používají dolar, ve kterém se zlato počítá. Americká měna je vůči euru nejsilnější od začátku roku. Nahrává jí oživení amerického hospodářství. Tamní centrální banka Fed má ale obavy z přelití problémů eurozóny za oceán. Mluví se proto o dalším tištění dolarů.

Případná třetí vlna takzvaného kvantitativního uvolňování by dolar dříve nebo později oslabila. A to by byla nová příležitost i pro uchovatele hodnoty jako zlato a další komodity. Hvězdnou pozici tak letos zlato ztratilo, pověst dlouhodobě výhodné investice ale určitě ne.

Michael Aronstein, šéf společnosti Marketfield Asset Management

„Zlato je jen dalším rizikovým aktivem. Vydělalo vám spoustu peněz, pokud jste s ním před deseti lety zariskovali. Ale opravdovým bezpečným přístavem by v tuto chvíli byla spíše hotovost ve švýcarských francích nebo amerických dolarech, uložena v bezpečnostní schránce.“

Cena zlata dnes oslabuje již čtvrtým dnem v řadě a v tomto týdnu již odepsala veškerý letošní zisk. Investoři snižují své pozice ve zlatě již třetím měsícem v řadě, což je nejdelší pokles od roku 2004. Aktuálně oslabuje cena zlatého kovu o 0,3 procenta na 1540 dolarů za trojskou unci.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)