Izraelská delegace se v Praze zajímala o tramvaje i o íránské jádro

Praha - Do Prahy dorazila izraelská delegace v čele s premiérem země Benjaminem Netanjahuem. Jednalo se o íránském jaderném programu, spolupráci v průmyslu i o propojení výzkumných center. S návštěvou souvisely i velké přípravy, například příprava moučníků a ostatních pokrmů vyžadovala značný kuchařský um.

Skupina vedená premiérem Benjaminem Netanjahuem oznámila, že má o české zboží zájem, například o tramvaje. Ministr dopravy Israel Katz se jimi i projel. „Jak vidím, jsou to dobré výrobky, doufám, že v Izraeli uspějí,“ tvrdí Katz.

Češi loni dovezli do Izraele zboží za víc než 11 miliard a 200 milionů korun, naopak dovoz činil 5 miliard a 200 milionů.

Co je předmětem obchodu

Zatímco do Česka míří hlavně léky, herbicidy, IT technologie a exotické ovoce, v Izraeli je zájem především o auta a hutnické výrobky. „Obchodní čísla jsou ale pořád poměrně nízká. Dlouhodobě bychom se chtěli dostat výš, přitom teď jdou zisky mnohonásobně víc z Izraele ve prospěch České republiky,“ tvrdí Yaakov Levy, velvyslanec Izraele v České republice.

„Izrael je země, která věnuje 5 procent svého národního důchodu na vědu a výzkum - to je nejvíc na světě. S takovou ekonomikou je dobré být nablízku,“ říká Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory.

Izraelci v Česku také investují, jednou z nejznámějších firem je farmaceutická společnost Teva nebo realitní společnost AFI Group, která staví komerční centrum v pražských Holešovicích.

Hlavička menu pro izraelskou delegaci
Zdroj: ČT24

Na čem si dnes delegace pochutnala

Moučníky, saláty upravené podle židovských receptů, z české kuchyně byl na stole guláš s knedlíkem. „Veškeré ingredience se uvaří tady na místě. Všechno musí být košer - sklo, talíře i příbory,“ říká Aron Günsberger, majitel restaurace, jež pokrmy připravovala a dopravovala na Hrad.