Ekologické byty i nakupní centra – zelené stavby jsou v ČR na vzestupu

Praha - V Česku roste počet takzvaných zelených staveb, tedy budov šetrných k životnímu prostředí i k peněženkám svých nájemců. Po zelených kancelářích a bytových domech se na trhu objevují také první zelená nákupní centra a sklady. Prvním nákupním centrem v Česku, které získalo mezinárodní certifikát, je Nová Karolina v Ostravě.

Zelené budovy efektivně využívají energie a stavební materiály. Nájemce ušetří hlavně na elektřině, topení i klimatizaci a ohřevu vody. Zelené stavebnictví proto zažívá boom - v soukromé i komerční sféře. „Co se týká například kancelářského trhu, dá se říct, že do konce roku 2013 se ten počet pravděpodobně zdvojnásobí,“ předpokládá vedoucí oddělení průzkumu realitního trhu společnosti Jones Lang LaSalle Ondřej Novotný.

Už teď přitom Česko má největší trh se zelenými kancelářskými budovami ve střední Evropě. Stojí zde také nejvíce kancelářských budov, kterým se podařilo získat mezinárodní certifikát.

Rozhovor s Ondřejem Novotným (zdroj: ČT24)

Dražší výstavba versus významné úspory na provozu

Zelené stavby umí vlastníkům a nájemníkům ušetřit výdaj na provoz. „Můžeme dosáhnout při tom provozu až k úsporám někde k 20 procentům,“ podotkl manažer Futurama Business Parku Patrik Loydl. Ale není to jen o úsporách. Nejnovější technologie a ekologický design stavbu naopak obvykle prodraží, a to o 10 až 15 procent. Vyšší náklady se ovšem právě díky úsporám časem vrátí.

Ondřej Novotný, vedoucí oddělení

„Do nějakých deseti let se očekává, že certifikované budovy budou v podstatě standardem na trhu.“

V posledních třech letech vznikají i zelené bytové domy. Z hlediska regionů v Česku zatím jasně vede Praha, rozsáhlejší zelené komplexy se už ale objevují i v Brně a Ostravě. Zatím si jejich nájemci ale za pronájem připlatí.