Ekonomické oživení Portugalska pokračuje podle plánu

Vídeň - Program ekonomického oživení Portugalska pokračuje podle plánu, i když překážky budoucímu růstu stále nevymizely a rizika zůstávají. Uvedl to dnes na ekonomické konferenci ve Vídni zástupce Mezinárodního měnového fondu v Portugalsku Albert Jaeger. Investoři se stále více obávají, že Portugalsko bude muset požádat o druhý balík pomoci,zvláště pokud Řecko opustí eurozónu. „Jsme úplně spokojeni, program je na dobré cestě, ale jsou zde stále hrozby. O tom není pochyb,“ řekl Jaeger.

Mezinárodní měnový fond počítá s tím, že se Portugalsko vrátí na kapitálové trhy v příštím roce. „Opětovné napojení může být obtížné, ale může se uskutečnit v příštím roce,“ uvedl Jaeger. Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranné půjčce v celkovém objemu 78 miliard eur (téměř dva biliony korun).

Portugalsko nyní zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století. Nejnovější statistika ukázala, že v prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížil jen o 0,1 procenta, což bylo mnohem méně, než se čekalo. Meziročně však ekonomika klesla o 2,2 procenta. Míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí tohoto roku stoupla na rekordních 14,9 procenta a je mnohem vyšší, než s jakou počítá dohoda o finanční pomoci. Portugalská vláda čeká letos pokles ekonomiky o tři procenta.

Mnoho ekonomů se domnívá, že země bude potřebovat druhou pomoc, protože nebude v druhé polovině příštího roku schopná obstarat si peníze na trzích. Vláda vyloučila, že by chtěla požádat o další pomoc nebo zmírnění škrtů. Jedinou možností, jak znovu získat důvěru investorů, je prý přísné dodržování podmínek pomoci. Analytici však upozorňují, že investoři by se mohli odvrátit od země, pokud Atény opustí eurozónu a zhorší se propad v sousedním Španělsku.