Resort zemědělství má na chov prasat 120 milionů, je to prý málo

Březina (Mladoboleslavsko) - Ministerstvo zemědělství má letos k dispozici 120 milionů korun na ozdravení chovu prasat. Snižování stavů by ale pozastavila dotace 400 milionů, odhaduje Svaz chovatelů prasat. Stavy prasat v Česku přitom od loňska klesly o desetinu na 1,58 milionu kusů, což je nejméně od roku 1921, kdy se tato data začala sbírat.

Podporu živočišné výroby považuje ministr za prioritu svého resortu. Chov hospodářských zvířat poskytne odbyt výrobě rostlinné a v návaznosti tak přinese nové pracovní příležitosti. Vloni v souvislosti se směrnicí EU vyplatilo ministerstvo v rámci dotačního programu Nákazový fond chovatelům vepřů 326 milionů korun. Pro letošek má zatím k dispozici 120 milionů, o dalších prostředcích bude jednat s ministerstvem financí.

Stavy prasat v Česku vytrvale klesají. „Významným vlivem na pokles celkových stavů prasat bylo zvyšování nákladů a z nich především rostoucí ceny krmných směsí,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. Trh s vepřovým masem patří podle ministerstva k trhům, které vykazují obrovské výkyvy výkupních cen.

Jan Veleba, prezident agrární komory

„Živočišná výroba umírá a českým politikům je to jedno, naopak propadu ještě pomůžou, třeba zrušením zelené nafty.“

Podle údajů ministerstva zemědělství se v ČR vloni chovalo 1,7 milionu prasat, z toho 112 tisíc prasnic. O deset let dříve to bylo 3,6 milionu, respektive 293 tisíc kusů.

Vepřové maso
Zdroj: Miloš Ruml/ISIFA