Nejvíc nezaměstnaných je mezi mladými lidmi, hlásí země G20

Madrid - Přes dvacet milionů nových pracovních míst bude potřeba, aby se největší ekonomiky světa dostaly na předkrizovou úroveň. Uvedli to zástupci G20, OECD a Mezinárodní organizace práce ve společné zprávě. Největší počet lidí bez práce v zemích G20 jsou lidé věku od 15 do 24 let. V květnu jejich míra nezaměstnanosti překročila hranici devatenácti procent. Až 45 procent mladých lidí bez práce hlásí osm zemí G20. Podle odborníků je zapotřebí snížit nezaměstnanost skoro o čtvrtinu, aby se největší ekonomiky světa dostaly na úroveň před začátkem krize.

Například ve Španělsku se od roku 2008 se míra nezaměstnanosti mladých lidí zvýšila o víc než 30 procent. Podobný problém má i Řecko - tam je víc než polovina takových lidí bez práce. „Víc než 100 milionů lidí v zemích G20 je nezaměstnaných. Potřebujeme minimálně 21 milionů nových pracovních míst, abychom se dostali na úroveň před krizí,“ uvedl k situaci na trhu práce generální tajemník OECD Jose Angel Gurria.

Snižování nezaměstnanosti se stává ústředním tématem hospodářských politik jednotlivých zemí a jeho řešení je vnímáno jako jedno ze základních východisek ze současné krize. Recepty na snížení míry nezaměstnanosti se přitom různí, důraz je kladen především na vzdělání. „Chceme zvýšit úroveň učňovského školství i dovednosti studentů. Musíme udělat něco, abychom nezaměstnanost snížili. Kvalitní práce je odpověď na udržitelnou budoucnost,“ popsala svůj recept pro zaměstnání mladých lidí generální tajemnice Mezinárodní odborové konfederace  Sharan Burrowová.

Nezaměstnanost v G20 (zdroj: ČT24)