Maďaři budou platit daň z telefonování

Budapešť - Maďaři budou mít od začátku července o něco dražší telefonování. Parlament dnes schválil novou daň na telefonní hovory, za každou minutu z mobilu nebo pevné minuty se budou platit dva forinty (17 haléřů). Nejedná se o první neobvyklou daň zavedenou v posledních letech v Maďarsku, maďarská vláda zavedla daň na nezdravé potraviny, ale i na odstupné manažerů velkých státních firem.

Poplatky budou vybírat telefonní operátoři, nicméně na výši poplatků byly stanoveny stropy. U individuálních zákazníků to je 700 forintů (asi 60 korun) a v případě firem 2 500 forintů (212 korun). Každý zákazník také bude mít deset minut za měsíc, na které se poplatek vztahovat nebude. Nová dvouforintová daň se bude platit i za krátké textové zprávy.

Dodatečné zpoplatnění telefonních služeb má pomoci snížit deficit nejzadluženější středoevropské země. Maďarská vláda doufá, že z daně z telefonování ročně získá 4,44 miliardy forintů. V příštím týdnu má parlament schvalovat také daně z finančních transakcí.

Maďarsko, jehož zadlužení už překročilo 82 procent hrubého domácího produktu, zavedlo zvláštní krizové daně na banky, telekomunikační a energetické společnosti předloni. Maďarská vláda tehdy tvrdila, že budou jen dočasné a od roku 2013 budou zase zrušeny. Ale vzhledem k tomu, že se hospodářská situace Maďarska nelepší, konzervativní premiér Viktor Orbán rozhodl, že daně zůstanou v jiné a trvalé podobě.

Maďaři si připlatí za nezdravé potraviny, zdaní i odstupné

Maďarsko zavedlo také speciální daň na nezdravé potraviny, zejména na ty s přemírou cukru, soli nebo kofeinu. Nová daň podražila kilogram nezdravých potravin v přepočtu až téměř o dvacetikorunu, litr sladkých nápojů až o 250 forintů (23 korun).

V loňském roce maďarská vláda zavedla téměř stoprocentní daně na odstupné pro manažery státních či polostátních firem. Daň ve výši 98 procent se týká manažerů a vrcholných představitelů veřejné správy, kteří získali odstupné vyšší než dva miliony forintů (177 tisíc korun), platí ji i obyčejní zaměstnanci, jejichž odstupné dosáhlo výše nejméně 3,5 milionu forintů (310 tisíc korun).     

Vydáno pod