Šmejc prodává podíl v PPF, soustředí se na Home Credit a Air Bank

Praha - Jiří Šmejc prodává svůj pětiprocentní podíl v PPF a zůstává už jen obchodním partnerem. Přes 99 procent akcií tak bude patřit Petru Kellnerovi, zakladateli PPF. Šmejc za tyto prostředky nakoupí podíl v bankovních aktivech PPF, mimo jiné v Home Credit a Air Bank.

Šmejc získá v první fázi zejména akciový podíl ve společnosti Home Credit, ve druhé etapě pak podíl na dalších bankovních aktivech - Nomos Bank, Piraeus Bank a Air Bank. Vedle pozice akcionáře zůstane Šmejcovi také odpovědnost za řízení a ekonomické výsledky Home Creditu.

Tato změna akcionářské struktury PPF, založená na tržním ocenění majetku holdingu PPF Group N.V., změní postavení Šmejce z akcionáře skupiny na obchodního partnera PPF. Dlouhodobá strategie skupiny PPF, která kombinuje plnou vlastnickou a manažerskou kontrolu aktiv s investicemi po boku klíčových partnerů, zůstává prý tímto krokem nezměněna.

Petr Kellner

„Dohoda o novém aranžmá akcionářské struktury vznikala po vzájemné dohodě a věřím, že dává jak PPF, tak Jiřímu Šmejcovi možnost většího růstu. Šmejc bude i nadále plně zodpovídat za Home Credit, který je největším aktivem PPF, a současně získá i větší samostatnost, což samozřejmě respektuji,“ uvedl zakladatel PPF Kellner.

Jiří Šmejc

„Dohoda vznikla z mojí iniciativy, respektive chuti zkusit nové věci. Dominantně se samozřejmě dál budu soustřeďovat zejména na Home Credit, chci ale výhledově zkusit i nějaký vlastní projekt,“ doplnil Šmejc.

Kdo je Jiří Šmejc?

Šmejc v roce 1992 začal podnikat a v roce 1993 se stal jednatelem a ředitelem firmy PUPP Consulting. V roce 1995 zastával pozici obchodního ředitele společnosti Middle Europe Finance, která obchodovala s cennými papíry se zaměřením na akvizice. Do konce roku 2004 byl 34procentním vlastníkem skupiny TV Nova. V roce 2004 začal působit ve skupině PPF a v roce 2005 se stal jejím akcionářem. Je v ní dominantně zodpovědný za řízení bankovnictví a aktivity v Rusku. Mimo jiné je také od ledna 2008 členem představenstva Generali PPF Holdingu.

PPF je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Vlastní aktiva za zhruba 12,7 miliardy eur (318 miliard Kč), zahrnující různorodé aktivity od bankovnictví a pojišťovnictví přes nemovitosti, energetiku a těžbu nerostů až po ruský obchodní řetězec se spotřební elektronikou. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie.