Islanďané vidí Čechy rádi, lákají je na severskou dovolenou

Praha - Islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson, který je na návštěvě Česka, chce přilákat do ostrovní země české turisty. Cestovní ruch je důležitou součástí islandské ekonomiky, která se z finanční krize vzpamatovává nečekaně dobře.

Ólafur Ragnar Grímsson nasedl na nízkonákladovou linku a přiletěl z Islandu navštívit Česko. Na prezidenta státu nezvyklé, zatím se jednalo o nepravidelný let, od června se ale bude mezi Prahou a Keflavíkem létat touto linkou pravidelně.

Největší příjmy má Island z rybolovu, stále důležitější roli hraje i turistika. I to je důvod, proč islandská delegace vedená prezidentem Islandu Ólafurem Ragnarem Grímssonem přijeli i do Čech, kde se snaží přesvědčit místní, aby svou dovolenou trávili na severu.

„Každý rok roste počet turistů přijíždějících na Island o 15 procent, letos očekáváme příjezd 800 tisíc turistů, což je takřka trojnásobek naší populace,“ říká Grímsson.

Islanďané by Čechy ve své zemi viděli rádi častěji

„Češi jsou velmi vítáni, protože jezdí po celý rok. Rádi bychom, aby jezdili i víc v zimě. A to bude s novým přímým letem do Rejkjavíku velmi jednoduché,“ tvrdí Thorleifur Thor Jonsson, manažer Promote Iceland.

Island
Zdroj: ČT24

V roce 2008 na prahu bankrotu, teď se mu daří

Za výsledkem stojí tvrdá politika a ekonomické reformy - takové, které by podle expertů řada ostatních Evropanů nepřijala. Zvýšení daní fyzickým osobám i společnostem a také daně z kapitálových investic. Na Islandu teď nemá práci asi šest procent obyvatel, ve Španělsku je bez práce každý čtvrtý.

„Islandský národ, to je houževnatý, který si v minulosti prošel ne příliš lehkými osudovými záležitostmi. Možná právě tato zkušenost přispívá k tomu, že jsou schopni se potýkat s krizemi,“ říká Jan Jedlička, analytik České spořitelny.

„Rozhodně se zotavujeme velmi rychle a nyní už zažíváme růst a máme ho předpovězený i na příští rok. Udělali jsme ekonomický plán spolu s MMF a toho se držíme. Zavedli jsme mnohá úsporná opatření, zavedli jsme škrty a dokázali jsme přesvědčit lidi, aby s tím souhlasili. Funguje to,“ říká Össur Skarphéðinsson, ministr zahraničních věcí Islandu.

Island před čtyřmi lety srazily na kolena banky. Island ještě nemá vyhráno, jeho zadlužení je stále obrovské. Na druhou stranu se daří snižovat schodky státního rozpočtu.