Penzijní fond Allianz hlásí suverénně nejvíce nových klientů

Praha - První čtvrtletí přálo Allianz, penzijní fond získal na 94 000 nových účastníků. Následoval PF České spořitelny (PFČS). Naopak hubené období postihlo fondy AXA a Aegon. Koncem března měly všechny penzijní fondy celkem 4,687 milionu klientů, což bylo o 88 000 více než koncem loňského roku. Informace zveřejnila Asociace penzijních fondů (APF).

Jak si vedly jednotlivé fondy

  • Allianz PF získal letos 94 000 klientů
  • PF České spořitelny 19 000
  • PF Komerční banky 7 000
  • Generali PF 2 000
  • Aegon ztratil 13 000
  • AXA ztratila 10 000
  • ING a PF ČSOB Stabilita po 6 000
  • PF České pojišťovny (PFČP) zůstal beze změny

„Počet přestupů mezi fondy byl před koncem února opravdu vysoký. Penzijní připojištění řešilo velké množství klientů. Samozřejmě mnoho z nich nemělo pro přestup žádný důvod, jiní se ptali na dlouhodobě nejvýkonnější a nejspolehlivější penzijní fond a zvolili si přestup,“ řekl analytik poradenské firmy Partners Petr Borkovec.

Úspěch PF Allianz souvisí podle expertů s přípravou na důchodovou reformu a ukončením možnosti přestupů mezi fondy koncem února. Navíc se fond choval zodpovědně, v minulosti nepřestřeloval provizní odměny, ani náklady na fungování fondu, nepouštěl se do „cenových válek“ o klienty a pravidelně připisoval „zajímavé“ zhodnocení.

„Díky tomu má dnes nejzajímavější výkonnost i nízké náklady příštích období a spolu s PF České spořitelny ho vnímáme jako jeden z nejlepších penzijních fondů u nás,“ tvrdí analytik poradenské firmy Partners Petr Borkovec.

Nejvíce aktivních účastníků penzijního připojištění, celkem 1,16 milionu, měl koncem března PFČP. Následoval PFČS s 957 000 klienty a na třetím místě PFKB s 515 000 připojištěnými osobami. Nejvíce peněz klientů spravoval PFČP, bylo to 61 miliard korun. Za ním byl PFČS se 38,6 miliardy a AXA se 36,1 miliardy korun.

Penzijním fondům se daří oproti minulému roku lépe

Penzijní fondy do konce března vydělaly 1,49 miliardy korun, což bylo o 161 milionů více než o rok dříve. PFČP měl zisk 286 milionů korun, PF AXA 182 milionů, PFČS 165 milionů, PFKB 372 milionů, ČSOB PF Stabilita 260 milionů, Generali 22 milionů, ING PF 111 milionů, Allianz 83 milionů a Aegon vykázal zisk čtyři miliony korun.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno více než 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu zůstalo devět z původních 44 fondů. Všechny plánují zapojení do druhého i třetího pilíře nového systému penzí, tedy založení penzijní společnosti a přeměny nynějších fondů.

Penzijní společnosti budou spravovat peníze klientů v rámci takzvaného druhého pilíře důchodové reformy. Přeměněné fondy budou součástí doplňkového penzijního spoření, které vznikne ze současných penzijních fondů. Nové fondy už nebudou ručit za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naproti tomu nabídnou také odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.