Spotřeba i cena energií poroste o 30 procent

Praha - Tuzemská spotřeba i ceny energií v příštích letech porostou, vyplývá to z prognózy Operátora trhu s elektřinou (OTE). Mezi roky 2010 a 2040 spotřeba elektřiny vzroste o 30 procent na 76,5 terawatthodiny. U plynu za stejné období poroste spotřeba o 4,2 miliardy metrů krychlových na 12,5 miliardy metrů krychlových.

Prognóza počítá s rozšířením Temelína i Dukovan

Prognóza OTE má sloužit vládě jako podklad pro aktualizaci státní energetické koncepce, která určí směr tuzemské energetiky v příštích letech. Počítá například s větším využitím jaderné energie po rozšíření elektráren Temelín a Dukovany.

„Na budoucí vývoj poptávky po elektřině působí dva protichůdné vlivy: na jedné straně podpora úspor energie a na straně druhé očekávaný dlouhodobý hospodářský růst, zvyšování životní úrovně obyvatelstva a pravděpodobně také rozvoj nových oblastí spotřeby elektřiny. I přes výrazné očekávané úspory lze očekávat, že celkový trend ve vývoji spotřeby elektřiny bude dlouhodobě rostoucí,“ uvádí ve své zprávě OTE.

Růst spotřeby elektřiny kvůli elektromobilům, plynu kvůli novým elektrárnám

OTE očekává, že na růst spotřeby elektřiny bude od roku 2025 mít výrazný vliv využívání elektromobilů v dopravě. Zatím jich v Česku jezdí jen desítky, ale budují se nabíjecí stanice a odborníci očekávají u tohoto typu dopravy postupný rozvoj.

Hlavní vliv na růst spotřeby plynu v dalších letech bude podle OTE mít větší nasazení plynových elektráren a využití plynu jako náhrady za uhlí. Operátor předpokládá růst spotřeby plynu zejména po roce 2013, kdy ČEZ zprovozní paroplynovou elektrárnu v Počeradech.

„V letech 2033 až 2037 dojde k prudkému vzrůstu spotřeby vlivem předpokládaného uvedení do provozu dalších dvou paroplynových jednotek o jednotkovém výkonu 430 megawattů a použitím zemního plynu jako náhrady za hnědé uhlí u některých závodních elektráren a tepláren,“ uvádí zpráva OTE.

Cena elektřiny ruku v ruce s vývojem v Evropě

Ceny elektřiny v Česku v příštích letech se podle OTE budou odvíjet od rostoucích cen ve středoevropském regionu. Vliv bude mít také podpora obnovitelných zdrojů. Cena plynu bude dána hlavně cenami ropy a kurzem koruny vůči euru a dolaru. „Významný vliv může mít rostoucí nabídka zkapalněného zemního plynu (LNG) a rozvíjející se těžba břidlicového plynu,“ dodal OTE.

České energetika bude podle OTE v příštích letech reagovat zejména na pokles těžby uhlí. „Další pokles možné těžby hnědého uhlí v podmínkách vyvolává vyšší potřebu zprovoznění nových bloků v jaderné elektrárně Temelín,“ uvedl OTE. Teplárny také budou muset modernizací reagovat na přísnější emisní limity, některé budou nuceny změnit svou palivovou základnu.

Vydáno pod