Ukradli vám auto? Žádejte zpět nevyužité povinné ručení

Praha – Každý asi ví, že za své auto musí platit povinné ručení, tedy povinné smluvní pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při provozu vozidla. Tomuto tématu jsme se už v naší Poradně několikrát věnovali. Víte ale, jak postupovat v případě, že vám auto ukradnou? Nevyužitou část zaplaceného povinného ručení by vám měla pojišťovna vrátit. Jak v takovém případě postupovat, jsme se zeptali výkonného ředitele České kanceláře pojistitelů Jakub Hradce.

Povinné ručení odcizením vozidla zaniká. Vyplývá to z paragrafu 12 odstavce 1 písmeno d) zákona č. 168/1999 Sb. o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. „Pokud nelze okamžik odcizení přesně určit, považuje se vozidlo za odcizené, jakmile Policie ČR přijala oznámení o odcizení vozidla. Rozhodně ale doporučuji vždy po odcizení vozidla a po nahlášení Policii ČR neprodleně kontaktovat pojišťovnu a o této skutečnosti ji informovat,“ radí Hradec.

Je nutné se od plateb povinného ručení odhlásit?

„Určitě ano, je potřeba informovat pojišťovnu, u které máte sjednáno povinné ručení, a nahlásit jí, že došlo k odcizení vozidla,“ upřesnil Hradec. A jaké dokumenty k tomu budete potřebovat? Postačit by měl protokol Policie ČR o nahlášení odcizení vozidla či jiný dokument, který Policie ČR v této věci vlastníkovi vozidla vystavila a v němž oznámení o odcizení vozidla potvrdila.

Pokud dojde k zániku povinného ručení, má pojišťovna dle § 13 odstavce 2 zákona číslo 168/1999 Sb. právo ponechat si zaplacené pojistné do konce kalendářního měsíce, ve kterém pojištění zaniklo. Zbytek je povinna vrátit, pokud ovšem v zaplaceném pojistném období nedošlo k pojistné události, za níž by musela pojišťovna poskytnout pojistné plnění.

Pro případ krádeže lze sjednat pojištění

Pokud vám ale ukradli vašeho plechového miláčka, nejspíš vás neuspokojí to, že nemusíte nadále platit povinné ručení. Z povinného ručení vám žádná pojišťovna ukradené auto nezaplatí, a tak pokud chcete mít jistotu, že v případě krádeže auta se dočkáte náhrady pojišťovny, nezbývá vám, než uzavřít jiný druh pojištění.

Klasickou formou pojištění vozidel proti krádeži je jeho sjednání v rámci havarijního pojištění. Navíc v rámci havarijního pojištění jste kryti i proti případným dalším škodám, jako je například dopravní nehoda z vašeho vlastního zavinění, vandalismus či živelná událost. Pojišťovny však nabízejí také speciálního pojištění přímo proti krádeži vozidla. Jedná se o pojištění na částku, která je majiteli odcizeného vozidla vyplacena jako aktuální suma, kterou představuje hodnotu vozidla. Do výpočtu této částky se samozřejmě promítají faktory jako opotřebení vozu, jeho stáří a někdy i jeho faktický stav.

Ceny pojištění klesají

Pořídit si havarijní pojištění stejně jako povinné ručení je přitom pro motoristy rok od roku levnější. Ceny u nových smluv na povinné ručení a havarijní pojištění totiž v posledních letech výrazně propadly. Ve srovnání s rokem 2008 jsou nyní v jednotlivých tarifních skupinách o 21 až 35 procent nižší. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte. „Ceny rostly zhruba do roku 2004 až 2005 a od té doby klesají. Teď jsou nejlevnější za posledních 10 let,“ upozornil partner společnosti Deloitte Jiří Fialka. Další pokles cen už ovšem nečeká.

Než havarijní pojištění či pojištění proti krádeži vozidla uzavřete, porovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven. Nejen ceny pojistky ale i to, jaká rizika pojištění kryje. A jakou částku vám v případě pojistné události pojišťovna vyplatí. Kromě využití srovnávačů cen, které najdete na internetu, se jistě před podpisem smlouvy vyplatí i dobře pročíst pojistné podmínky konkrétní pojišťovny a konkrétního produktu.

Rozhovor s Jiřím Fialkou (zdroj: ČT24)