Němečtí odboráři dosáhli nejvyššího zvýšení mezd za 20 let

Berlín - Zástupci německého odborového svazu IG Metall vyjednali se zaměstnavateli zvýšení mezd o 4,3 procenta. Považují to za úspěch, i když původně požadovali nárůst platů o 6,5 procenta. IG Metall hájí zájmy 3,6 milionu zaměstnanců strojírenských podniků a je nejvlivnějším odborovým svazem v Německu. Dojednané zvýšení mezd je nejvýraznější za posledních 20 let.

Nová dohoda platí do května příštího roku a podle šéfa odborů Bertholda Hubera je dobrým výsledkem. Mimo jiné totiž zaručí, že odboráři už nebudou pokračovat ve stávkách. Součástí smlouvy je vedle zvýšení mezd i zajištění školení pro nové zaměstnance a omezení práce na dobu určitou.

Odboráři novou kolektivní smlouvu uzavřeli se zaměstnavateli ze spolkové země Bádensko-Württembersko. Tam sídlí řada významných strojírenských podniků, včetně automobilek Daimler a Porsche. Dohodnuté podmínky se budou vztahovat na celé Německo.

Zvýšení mezd je více než dvojnásobkem současné míry inflace a zároveň je nejvyšší od roku 1992. Tehdy si odboráři dohodli nárůst o 5,4 procenta. Odbory se dohodly se zaměstnavateli po maratonu jednání, která skončila až v sobotu nad ránem.

„Já myslím, že je to dobrá dohoda, která přispěje k vyrovnání sil v eurozóně,“ poznamenal náměstek ředitele bruselského ústavu Bruegel Guntram Wolff.

Dohodnutý rozsah zvýšení mezd signalizuje, že Německo má zájem tolerovat vyšší mzdy. A to přesto, že rychlejší růst mezd přispívá ke zvýšení inflace. Na tu jsou Němci obzvlášť hákliví, neboť mají neblahé zkušenosti s hyperinflací ve 20. letech minulého století, za takzvané Výmarské republiky. Měna tehdy ztrácela na hodnotě každým dnem a běžně se platilo i milionovými bankovkami. O úspory tehdy přišla celá generace.

Zvýšení mezd v Německu by tudíž mělo pomoci slabým členům z jižního křídla eurozóny. Pokud budou mít němečtí spotřebitelé v kapsách víc peněz, měli by také víc utrácet. Předpokládá se totiž, že Německo díky tomu zvýší dovoz z ostatních evropských zemí. Ekonomové si myslí, že vyšší náklady na pracovní sílu v Německu postupně učiní zboží vyráběné jinde v Evropě konkurenceschopnějším.