Cena wolframu vzrostla na dvojnásobek

Praha - Svět platí v současné době za kilo wolframu téměř dvojnásbně víc než před dvěma lety. Kilo teď přijde na čtyřiapadesát dolarů. Cenu důležitého průmyslového kovu zvedla Čína. Ta totiž těží zdaleka nejvíc vzácných kovů a může tak diktovat nejen podmínky, ale i ceny.

Wolfram odklání radiační záření, zušlechťuje ocel a nezničí ho ani pancíř, ani vojenské opevnění. Dokonce i nejmodernější technologie umějí jeho tvrdost nahradit jen částečně. „Ať už jde o moderní keramiku nebo diamanty, je to vždycky nedokonalé proti kvalitě toho původního materiálu, tedy wolframu,“ vysvětlil vedoucí Oddělení evidence nerostných surovin z  České geologické služby Ivo Sitenský.

Na wolfram se proto svět musí spoléhat dál. Čína na něj má skoro monopol, ostatním státům posílá dvě třetiny těžby a diktuje si podmínky. „Důvodem toho, že cena wolframu globálně roste, bude asi, že si spotřebitelé uvědomují, že ten wolfram může být poměrně strategickou komoditou a těžko dostupnou,“ řekl analytik Martin Kopáček.

Zásoby wolframu, které by vystačily celému světu na jeden rok, jsou i v Krušných horách a na Šumavě. Je to jen střípek z celosvětových zásob. Jejich vyčerpání tedy akutně nehrozí, svět se ale musí přizpůsobit Číně, která může kdykoli zvednout ceny klíčových kovů.

Cena wolframu roste (zdroj: ČT24)