Argentinci se bojí krize, dolary schovávají do matrací

Buenos Aires - Argentina zpřísňuje pohyby peněz ve státě. Třetí největší ekonomika latinské Ameriky bojuje proti dolarům, kterými její obyvatelé platí stále častěji. Místní lidé se zkušeností z několika kurzovních krizí a devalvací reagují na informace o ekonomických problémech země hromadným převáděním úspor na americké dolary. Nákupy cizí měny však pro Argentinu znamenají odliv kapitálu. Vláda chce proto vrátit do oběhu místní pesa, které ale postihuje vysoká inflace.

Prodeje domů nebo obchodní kontrakty se většinou platí v amerických dolarech. Místní peso rychle ztrácí hodnotu, v posledních týdnech kleslo vůči dolaru o třetinu. Prezidentka se tomu snaží zabránit, proto teď k nákupu dolarů obyvatelé musejí mít zvláštní povolení.

„Přichází nový svět. Myslím, že si to někteří lidé ještě neuvědomili a drží se toho starého. Se všemi našimi chybami vsázíme na změnu a velkou kulturní bitvu, kterou musíme projít,“ uvedla prezidentka Cristina Fernandez. 

Dolary schované v matracích nejsou výjimkou

Obyvatelé jsou zvyklí šetřit hotovost, a to právě hlavně dolary. Bojí se opakování největšího státního bankrotu v historii, kterým Argentina prošla před deseti lety. Tehdy vláda stanovila limit, kolik si můžou vybrat ze svých bankovních účtů, a pak devalvovala měnu. Občané ztratili dvě třetiny životní úrovně. Teď si někteří dolary schovávají v matracích, jiní v trezorech, zvlášť v době politické nejistoty.

„Přímo mě to ovlivňuje, protože stejně jako další šetřím v dolarech. A nemůžeme jít a koupit si co chceme nebo šetřit v jakékoliv měně. Chtějí, abychom používali pesa. Ale realitní trh stále počítá v dolarech a v dolarech se platí i spoustu dalších věcí, třeba půjčky,“ uvedl Lucas Biro, účetní z Buenos Aires.

Ekonomika ČT24: Argentinská vláda bojuje proti dolarům (zdroj: ČT24)

Přísnější pravidla sice rychle srazila směny za dolary na oficiálním trhu, na tom černém se ale směňuje dál. Omezení navíc vyhnalo ceny. Zatímco ve směnárnách s povolením se dá dolar koupit za méně než 4 a půl pesa, na černém trhu stojí i přes 6.

Argentina, která byla dlouhodobě vynechána z globálních kapitálových obchodů, aby mohla sama doplnit zásoby centrální banky a zaplatit vládní dluhy, se snaží uchovat dolary v zemi. Skupování amerických dolarů se pokouší zabránit regulacemi prodeje v bankách a směnárnách v oficiálním kurzu. To ovšem donutilo mnoho Argentinců, aby dolary nakoupili na černém trhu, kde je horší kurz, tlačený dolů hodnotou pesa.

Povolení na nákup dolaru v oficiálním kurzu získá jeden z deseti

Na černém trhu se dolar prodává přes 6 pesa. Oficiální kurz je 4,47 pesa za dolar, za poslední rok spadl o více než 8 procent. Povolení na koupi dolaru v oficiálním kurzu ale získá jen jeden z deseti Argentinců. Lidé mají strach z krize, při které by banky zmrazily depozita a peso by tak ztratilo hodnotu. Proto chtějí Argentinci získat dolary, které si schovávají v hotovosti. Mnoho ekonomů tvrdí, že nový černý trh, který je živen právě regulací kurzu, může zpomalit argentinskou ekonomiku a ještě více zvýšit inflaci.