Číňané kupují americký řetězec kin AMC Entertainment

Kansas City - Čínský konglomerát Dalian Wanda Group koupí za zhruba 2,6 miliardy dolarů (asi 51,7 miliardy Kč) americký řetězec kin AMC Entertainment Holdings. V podnikovém sektoru jde o největší čínskou investici v USA, díky níž se Dalian Wanda stane největším provozovatelem kin v USA podle výše tržeb. AMC Entertainment je mimo jiné největším světovým provozovatelem trojrozměrných kin IMAX.

Vztahy mezi provozovateli kin z USA a Číny se zlepšily díky postoji Pekingu, který dal v únoru souhlas k tomu, aby na čínský trh mohlo víc amerických filmů. Ještě týž měsíc oznámila velký kontrakt v Číně americká společnost DreamWorks Animation, která v Šanghaji vybuduje velké produkční studio.

Firmy jednaly o navázání spolupráce více než rok. Konkrétnější podobu ale jednání dostala až ve chvíli, kdy AMC Entertainment zrušila plán vstupu na burzu. „Tato akvizice pomůže společnosti Dalian Wanda stát se opravdu globálním provozovatelem kin. Budeme vlastnit sály a technologii, která prohloubí zážitek ze sledování filmů návštěvníkům kina na dvou největších filmových trzích světa,“ sdělil k akvizici předseda správní rady a prezident čínského konglomerátu Wang Ťien-lin.

Podíl v AMC Entertainment mají v současné době fondy soukromého kapitálu Apollo Investment Fund a Carlyle Group. Největším provozovatelem kin v USA je nyní podle výše tržeb společnost Regal Entertainment Group, kterou nyní Dalian Wanda odsune na druhé místo.