Maďarsko chce podpořit porodnost vyššími důchody velkým rodinám

Budapešť - Maďarská pravicová vláda chce zastavit propad porodnosti díky vidině citelně vyšších důchodů pro rodiče, kteří budou mít více než dvě děti. Vyplývá to z vládní strategie, kterou ovšem ostře kritizuje opozice a výhrady k ní mají i odborníci. Podle některých výpočtů by penze rodičů velkých rodin mohly být až dvojnásobné oproti bezdětným, kteří pracovali ve stejném zaměstnání.

Nový systém odměňování otců a matek s více dětmi by se měl ve výši důchodů odrazit až v roce 2032, takže se nevztahuje na současné starší generace. Z návrhu vyplývá, že by si díky bonusům oproti dnešku polepšily zejména rodiny se třemi a více dětmi, naopak rodiče jedináčků či bezdětní lidé by si výrazně pohoršili. Opozice model kritizuje, vláda Viktora Orbána ale má v parlamentu většinu, prosadit nařízení pro ni tak nebude problém.

Místopředseda levicové Demokratické koalice Csaba Molnár třeba namítá, že nový systém potrestá lidi bez většího množství potomstva, kterým z budoucí měsíční penze ukrojí desetitisíce forintů (tisíce korun). Navíc podle něj není správné směšovat prorodinnou politiku s tou důchodovou. Nápad na zvýšení porodnosti díky vidině štědřejší penze se nelíbí ani socialistům, kteří ho označili za směšný. Za absurdní označil nápad v dnešním vydání deníku Népszava i odborník na tuto oblast András Simonovits, podle nějž by mělo být hlavní funkcí důchodového systému pojištění, a ne pobídky pro rodiny.

Maďarsko, stejně jako mnohé další evropské země, trpí nízkou porodností, která se odráží v bilanci důchodového účtu, protože stále ubývá lidí v produktivním věku a přibývá důchodců. Počet obyvatel Maďarska se od roku 1981 snížil o 737 000 a v roce 2011 už v zemi žilo méně než deset milionů obyvatel.

Vydáno pod