Odpůrci tabáku: Krabička by měla stát 200 korun

Praha - Vláda by měla do konce května posvětit další zdražení cigaret a tabáku. Cena krabičky se má v příštích dvou letech zvýšit každoročně zhruba o tři koruny. Dražší bude také řezaný tabák. Podle protikuřáckých aktivistů je to ale pořád málo. Balíček by podle nich musel stát alespoň trojnásobek současných cen, aby lidi skutečně omezili kouření.

Do dvou let se i nejlevnější cigarety přiblíží hranici 70 korun. Kuřákům navíc nepomůže ani přechod k levnějšímu řezanému tabáku. U toho kvůli vyšší spotřební dani podraží 20gramové balení ze 46 na 57 korun. Přesto zůstane výhodnější a kuřáci klasických cigaret na daních zaplatí o pětinu více.  

„Tady nejde o konkrétní číslo výnosu, tady jde o to, aby konzumenti tabáku byli zdaňováni zhruba rovnoměrně. Aby nebyl zvýhodňován jeden segment trhu proti jiným segmentům,“ vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek.

Sklizeň tabáku
Zdroj: Attila Balazs/ISIFA/EPA

Minimální cena krabičky 200 korun? 

Cena cigaret pak stoupne až o šest korun na krabičku a v průměru se dostane na zhruba 80korunovou hranici. I tak ale budou cigarety v Česku levné, alespoň si to myslí Americká společnost pro výzkum rakoviny. Organizace proto navrhuje, že by nejlevnější krabička měla stát minimálně 200 korun. 

Eva Králíková, lékařka, Centrum léčby závislosti na tabáku

„Cigarety klasické i cigarety balené jsou u nás pořád velmi levné. Malinká zvýšení, která jsou plánovaná, sotva ovlivní spotřebu. Bylo by třeba razantní zvýšení. Třeba o stovku.“ 

Na západ od našich hranic sice už teď stojí krabička zhruba 150 korun, jenže za průměrný čistý plat si Čech koupí 192 krabiček, Němec pak 424. Ministerstvo financí o radikálním zdražení nyní neuvažuje. Lidé by podle něj stejně kouřit nepřestali.

Reportáž Jana Černého a Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Předchozí menší zvyšování daně přitom její výběr neovlivnilo. „Výsledek by byl ještě opačný. Lidé by stejně kouřili, byl by malý přínos do státní kasy, obrovsky by vzrostl černý trh. Takže tento návrh nejde správným směrem,“ říká mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Generální ředitelství cel už dnes podle svého mluvčího Jiřího Bartáka ročně zabavuje desítky milionů kusů cigaret, které jsou dovezeny na území České republiky nelegálně. 

  • Ročně se v Česku vykouří zhruba 20 miliard cigaret.
  • Loni stát od kuřáků na spotřební dani vybral 45 miliard korun.
  • Spolu s DPH jde do státní kasy přes 76 procent z ceny krabičky. 
  • Spotřební daň na kilogram tabáku se má do roku 2015 vyšplhat ze současných 1 400 korun na 1 800 korun.
  • Zvýšení daně má v průběhu let 2013 až 2014 vynést podle odhadu ministerstva financí 300 milionů.