Největší řecké banky čeká záchrana

Atény - Řecký fond finanční stability (HFSF) uvolní zhruba 18 miliard eur (asi 455 miliard korun) na posílení kapitálu čtyř největších bank. Fond o tom podle agentury Reuters rozhodl dnes a peníze poskytne ve středu. Řecký bankovní sektor se bez pomoci od tamních institucí neobejde, protože Evropská centrální banka (ECB) mu financování značně omezila. Konkrétně se jedná o bankovní domy Alpha Bank, National Bank of Greece, Eurobank a Piraeus Bank.

Fond uvedl, že rekapitalizaci bank jeho rada schválila jednomyslně. Uvolnění peněz by nemělo stát nic v cestě, fond má ve středu příslušnou smlouvu podepsat s bankami a s Evropským fondem finanční stability (EFSF). Banky peníze dostanou ve formě poukázek EFSF.

Jakmile banky budou prostřednictvím dluhopisů EFSF rekapitalizovány, budou moci obnovit operace s Evropskou centrální bankou (ECB). „S těmito 18 miliardami se budeme opět účastnit finančních operací ECB,“ dodal zdroj agentury Reuters. V Piraeus Bank, která je mezi čtyřmi jmenovanými bankami, drží podíl necelých šesti procent i skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.  

ECB přestala minulý týden dodávat řeckým bankám, které neprošly úspěšnou rekapitalizací, finanční prostředky, poněvadž provádí refinanční operace pouze se solventními bankami. Platí přitom, že finanční domy, které nemají přístup k penězům ECB, se musejí s požadavky obracet na domovskou centrální banku.

Podle pravidel ECB není možné tak zdevastovaným bankám žádné další peníze poskytnout. Objevily se i zprávy, že tempo odlivu vkladů z řeckých bank nabírá na síle, což svědčí o tom, že řecký bankovní systém je velmi zranitelný. Evropští politici ujišťují, že odchod Řecka z eurozóny si nikdo nepřeje a podle průzkumů veřejného mínění chtějí nadále platit eurem i sami Řekové. Zároveň ale v zemi narůstá odpor proti drastickým úsporným opatřením, která po Řecku požadují jeho mezinárodní věřitelé, zejména Mezinárodní měnový fond a ostatní země eurozóny.