Nečas: Vláda nemůže kvůli odborům prosazovat program komunistů

Praha – Odbory se příliš politizují. Myslí si to alespoň premiér Petr Nečas (ODS) i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Kabinet chce s odbory jednat, nepřijatelné požadavky si ale nechce nechat diktovat. Podle Nečase není možné, aby kvůli odborům kývl na program komunistů nebo sociálních demokratů. Drábek zase zdůraznil, že odbory tolik kritizovanou penzijní reformu už také odsouvat nejde.

„Koalice prosazuje programové prohlášení a cítí se vázána odpovědností především vůči svým voličům. Odbory stále více svým chováním slouží politickým zájmům opozice. My ovšem nemůžeme prosazovat program komunistů a sociální demokracie,“ zdůraznil Nečas. Jednat je s odbory připraven například o prorůstových opatřeních.

Odbory dnes oznámily, že pracují na přípravě svého volebního programu. Politickou stranu ale vytvářet nehodlají. Právě to dnes v rozhovoru pro Českou televizi kritizoval Drábek. „Představit svůj volební program a říci, že to není volební program, o tom se dá velmi těžko diskutovat. Samozřejmě dá se diskutovat o jednotlivých požadavcích, a to děláme trvale,“ uvedl ministr s tím, že pro diskuse slouží jednání tripartity. Právě účasti na něm se ale odbory v poslední době spíše vyhýbají. Tvrdí totiž, že vláda jejich argumenty neposlouchá. S tím ovšem Drábek nesouhlasí.

„Pokud se týká toho konkrétního bodu spuštění nového spořícího systému, tak tam jsme připraveni na nějakou další argumentaci. Slova o podmínění rozpočtovými dopady nebo nedopady tam tenkrát nepadla. To jsou věci, o kterých se diskutovat dá,“ podtrhl ministr. Vyjasnit je podle něj třeba také dopady reformy, odsunout celou penzijní reformu však nejde.

Jaromír Drábek

„Už takhle jsme ve zpoždění minimálně deset let oproti jiným státům. Kdybychom na ten odklad přistoupili a zase strčili hlavu do písku, tak já bych se pak nemohl podívat do očí dnešním dvacetiletým nebo třicetiletým.“

Podstatou penzijní reformy, která patří k bodům, které odbory a občanské iniciativy sdružené v platformě Stop vládě kritizují nejvíce, je to, že si lidé od roku 2013 budou moci část peněz, které nyní odvádějí na státní důchodový účet, ze kterého se platí důchody současných důchodců, spořit na individuální účty u transformovaných penzijních společností. Ze státního pilíře do druhého pilíře si budou moci lidé takto vyvést 3 procenta ze sociálního pojištění, které nyní činí zhruba 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou však je, že si další 2 procenta ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění budou muset přidat ze svého.

Zapojení do druhého pilíře bude dobrovolné. Lidé se pro ně budou moci rozhodnout do 35 let věku. Lidé, kterým bude v době startu reformy už více než 35 let, se budou moci rozhodnout, že se zapojí do nového důchodového pilíře jen do 31. prosince 2012. Základní výměra ze státního pilíře zůstane stejná, jako kdyby se do něj člověk nezapojil.

Rozhovor s Jaromírem Drábkem (zdroj: ČT24)