V jihovýchodní Asii vznikají i přes odliv milionářů obří kasina

Macao - Největší centrum hazardních her na světě začíná mít nouzi o hráče. Zpomalení čínské ekonomiky totiž dopadá i na tamní milionáře. Bývalá portugalská kolonie je přitom jediným místem v Číně, kde je hazard povolený.

Milionáři se bojí sázet a i ti největší gambleři se drží víc při zemi. Krize už dopadá i na mekku herního průmyslu. Hráče z tamních kasin navíc odlákalo sázení na internetu. „VIP klientela tvoří 70 procent celkových příjmů. Pokles přílivu VIP klientů tak pravděpodobně zpomalí i růst příjmů,“ uvedl Billy Ng, analytik herního průmyslu Bank of America Merrill Lynch.

Loni Macao hlásilo 40procentní růst zisků. Vydělalo v přepočtu 650 miliard korun, tedy pětkrát víc než americké Las Vegas. Odhad investiční společnosti Merrill Lynch na květen zní mnohem pesimističtěji, zisky vzrostou jen o 11 procent. Majitelé kasin se ale zatím nebojí a další centra hazardu staví dál. Například v proslulé makajské čvrti Kotai jsou kasina Galaxie, Venetian a Sands Cotai. A už teď tu vznikají přinejmenším další tři. 

Macau ale roste konkurence i za hranicemi. Obří kasina vznikají ve Vietnamu, na Filipínách nebo v Singapuru. Například japonský miliardář Kazuo Okada si pro svůj projekt vybral Manilu. „Některé trhy mohou být v poklesu, na jiných se třeba zase situace zlepšuje, v budoucnu se to může vyrovnat, takže já si moc vrásky nedělám,“ řekl Okada. Většina analytiků se shoduje na tom, že zpomalení herního průmyslu je jen dočasné. Tak mohutný příliv investic jako doposud už ale v tomto regionu nečekají.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)